РОДИТЕЉИ, ПАЖЊА! Шамарање, увреде попут "магарче и глупане" и повлачење за уши законски забрањени

В. Црњански Спасојевић

09. 06. 2023. у 15:34

ШАМАРАЊЕ, шљепање по гузи, повлачење за уши или зулуфе, увреде упућене деци попут "магарче" или "глупане", убудуће ће бити законски забрањене, а "починитељи" ће се наћи под лупом центара за социјални рад и мораће да похађају школе родитељства.

РОДИТЕЉИ, ПАЖЊА! Шамарање, увреде попут магарче и глупане и повлачење за уши законски забрањени

Фото Shutterstock

Ово су само неке од новина које предвиђа измењен Породични закон. Његова радна верзија, како кажу за "Новости" у Министарству за бригу о породици и демографију, наћи ће се за две недеље на јавној расправи.

Осим апсолутне забране физичког кажњавања деце, закон уводи и забрану малолетничких бракова уз сагласност суда, као и организовање посебних обука о правима детета и одговорном родитељству.

Физичко кажњавање деце већ је санкционисано другим прописима, са којима ће сада бити усклађен и Породични закон, као кровни пропис за рад центара за социјални рад. Батине могу бити третиране и као кривично дело, према Кривичном законику и Закону о спречавању насиља у породици. Тако је прошле године, показују подаци Републичког завода за статистику, због породичног насиља над децом до 14 година осуђено 53 људи и исто толико због насиља над тинејџерима између 14 и 18 година. Значи, укупно 106. Због напуштања и злостављања малолетника осуђено је 19 особа.

У чувању, подизању и васпитавању родитељи свог потомка не смеју подвргавати ни понижавајућим поступцима, као ни другим казнама које вређају његово достојанство и интегритет. Ове забране односе се и на хранитеље, старатеље и све оне који брину о детету или са њим долазе у контакт у породици или другој средини. Казна је спровођење корективног надзора над родитељима. Ако дете физички кажњавају хранитељи или старатељи, санкција може бити и престанак хранитељства, односно старатељства.

Трећа важна новина коју доноси измењен Породични закон јесте забрана малолетничких бракова, па суд више неће моћи да даје дозволу за склапање оваквих брачних заједница, које се сматрају обликом злостављања.

Како објашњава Невена Марковић из Праксиса, према актуелном пропису, старији малолетници (изнад 16 година), могу поднети предлог суду за давање сагласности за склапање брака. На судску одлуку утиче мишљење центара за социјални рад о зрелости тинејџерског пара и околностима у којима живе.

- Центри ретко дају негативно мишљење, а суд по правилу даје сагласност за склапање брака - констатује Марковић.

- Зато је забрана давања овакве сагласности добар корак напред. То неће у потпуности решити проблем, јер је много више ванбрачних малолетничких заједница, које јесу инкриминисане у закону, али су, по правилу, невидљиве систему.

Званично 200 дечјих бракова

ПРЕМА подацима Републичког завода за социјалну заштиту, прошле године је склопљено око 200 малолетничких бракова, али је тамна бројка далеко већа. Подаци Уницефа показују да је 56 одсто ромских жена пре 18. године засновало ванбрачну или брачну заједницу, док је у општој популацији то око шест одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (46)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Ево кога још Хаг тражи осим Шешеља