ВАНРЕДНО У ДЕЛУ ПАРАЋИНСКЕ ОПШТИНЕ: Поплављене пољопривредне културе у атарима Дреновца и Сикирице

З. РАШИЋ

08. 06. 2023. у 22:53

НА ДЕЛУ територије општине Параћин – у атарима села Дреновац и Сикирица, данас је проглашена ванредна ситуација ради смањења ризика од природне непогоде и отклањања последица пуцања бране на Јовановачкој реци, што је нанело велику материјалну штету пољопривредним усевима у ова два села.

ВАНРЕДНО У ДЕЛУ ПАРАЋИНСКЕ ОПШТИНЕ: Поплављене пољопривредне културе у атарима Дреновца и Сикирице

Фото: Фејсбук/приватна архива

Како је реч о реци прве категорије којом управља ЈВП „Србијаводе“ , брану су по налогу тог предузећа привремено санирале машинама екипе водопривредног предузећа из Ћуприје. Оне још дежурају у том атару да би спречиле евентуално поновно пробијање бране услед нових киша. Права санација бране уследиће тек након стабилизације времена – сазнајемо од Саше Ружића, члана Општинског већа у Параћину задуженог за сектор за ванредне ситуације у тој општини.

- Поплављено је оквирно до стотину хектара обрадивог земљишта на подручју месних заједница Дреновац и Сикирица, али ће комисија за процену штете тек утврдити о којој се тачно површини ради. Страдале су пољопривредне културе, највише пшеница, кукуруз, паприка... Пољопривредници који су претепели штету моћи ће да је пријаве попуњавањем формулара у својим месним заједницама у Дреновцу и Сикирици или у Општинској управи. Када се заврши пријављивање, на терен ће  изаћи општинска комисија која ће конкретно поступати по тим пријавама и обављати процену штете – напомиње Ружић.

Наш саговорник наглашава да је због оваквих ситуација веома важно да пољопривредници осигурају своје пољопривредне културе јер држава нема довољно средстава да „покрије“ штету која настаје због поплава у целој Србији свим пољопривредницима.

- Савет пољопривредним произвођачима у општини Параћин је да региструју своја пољопривредна газдинства, чиме стичу право да им Општина „покрије“ субвенцијом од 50 одсто осигурање усева, што је велика ствар када се деси непредвидива ситуација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

22 ГОДИНЕ БРАКА Глумица први пут после развода: Одлучила сам да будем добро!