ВАЖНО ЗА ОСИГУРАНИКЕ РФЗО: Уколико путујете у једну од ових држава, имате право на здравствено осигурање

Танјуг

08. 06. 2023. у 15:57

ОСИГУРАНИЦИ Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) за време приватног боравка у државама са којима Србија има споразум о коришћењу хитне здравствене заштите за привремени боравак у иностранству, имају право на здравствену заштиту о трошку РФЗО само у случају пружања хитне медицинске помоћи, ради отклањања непосредне опасности по живот и здравље.

ВАЖНО ЗА ОСИГУРАНИКЕ РФЗО: Уколико путујете у једну од ових држава, имате право на здравствено осигурање

FOTO: Tanjug/AP

За Танјуг су из РФЗО навели да Србија има споразум о коришћењу хитне здравствене заштите за привремени боравак са Аустријом, Белгијом, БиХ, Бугарском, Холандијом, Италијом, Луксембургом, Мађарском, Северном Македонијом, Немачком, Румунијом, Словачком, Француском, Хрватском, Црном Гором, Чешком, Словенијом, Турском и Тунисом, Пољском и Великом Британијом.

Да би осигураник добио потврду, односно двојезични образац за коришћење права на хитну медицинску помоћ о трошку РФЗО потребно је да пре поласка на пут надлежној филијали РФЗО достави важећу картицу здравственог осигурања, налаз и мишљење изабраног лекара којим доказује да не болује и да у последњих 12 месеци није боловао од акутних или хроничних болести у акутној фази за које је потребно дуже или стално лечење.

Из РФЗО су додали да је издавање двојезичног обрасца бесплатно, као и да је за коришћење права на хитну медицинску помоћ потребно да осигураник није у стању које би убрзо по доласку у иностранство захтевало дуже лечење и хоспитализацију, укључујући и друге здравствене услуге.

За осигуранике који путују у Пољску и Велику Британију потребна је само здравствена картица и путна исправа.

Споразум о социјалном осигурању предвиђа да осигураници РФЗО пре настанка осигураног случаја предају двојезични образац носиоцу иностраног здравственог осигурања у месту боравка, који ће им издати документ на основу кога ће имати право на пружање хитне медицинске помоћи у здравственим установама из система јавног здравља државе у којој бораве.

Осигураник РФЗО евентуално плаћа партиципацију, под истим условима као и осигураници државе у којој борави.

Осигураник РФЗО коме је пружена хитна медицинска помоћ у држави са којом Србија нема споразум о социјалном осигурању настале трошкове плаћа сам, а право на рефундацију остварује само уколико му је пре одласка у иностранство издата потврда (образац ОЗ-12).

По повратку у земљу захтев за накнаду трошкова подноси РФЗО-у, уз прилагање оригиналне рачунске и медицинске документације, навели су из РФЗО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (2)

ПАДА ОДЛУКА! Може ли Новак Ђоковић да престигне Роџера Федерера и Рафаела Надала?