Димитрије Мирковић добитник награде "Милан Пантић"

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

08. 06. 2023. у 13:57

ОВОГОДИШЊИ добитник награде за новинарску храброст, која носи име Милана Пантића, дописника "Вечерњих новости" из Јагодине који је мучки убијен пре 22 године испред улаза у зграду, јесте новинар продукције "Грачаница онлајн" и дописник "Танјуга" Димитрије Мирковић (30) из Лапљег Села код Грачанице.

Димитрије Мирковић добитник награде Милан Пантић

Фото: Приватна архива

За Димитрија Мирковића гласали су Немања Пантић, представник породице Пантић, Љубиша Бата Вујић, директор Телевизије "Коперникус", представник локалног медија из Јагодине, и "Новости". Представници УНС-а и НУНС-а нису се изјаснили.

Током уживог укључења за "Танјуг" 29. маја, поводом сукоба КФОР-а и грађана Звечана, Мирковићу је шок-бомба експлодирала крај ноге. Упркос томе, он је од редакције затражио да исприча шта се дешавало, па тек онда да затражи лекарску помоћ. Зато сматра да награда представља награду за све колеге које су тог дана, пратећи догађај, угрожавали своју безбедност. Призори које је видео, каже Мирковић, довели су га у стање шока, успео је потпуно да анулира бол и настави да извештава.

- То је награда свих нас. Мислим да ми је награда припала не само због начина на који сам желео да о догађају известим народ који се налази ван Косова, већ и због моје жеље да лично допринесем изношењу истине, независно од професије којом се бавим. Урадио сам све што сам могао како бих људима што објективније представио слику која се тог дана дешавала - наводи Мирковић за "Новости" и додаје да су му након извештавања Албанци и Срби пружили помоћ, а потом је недељу дана ишао на превијање.

Мирковић је рођен у Истоку 28. јула 1992. године, а од 1999. године живи у Лапљем Селу код Грачанице. Завршио је Вишу економску школу, смер финансијско пословање предузећа. После једногодишњег волонтирања у Невладиној организацији "Центар за мир и толеранцију", у марту ове године почео је да ради у продукцији "Грачаница онлајн", као млађи новинар. Због своје заинтересованости за новинарско занимање, већ у априлу ове године почео је да ради и као дописник "Танјуга".

Мирковићу ће награда бити уручена 11. јуна, на дан када ће његове колеге с Трга Милана Пантића по 22. пут поставити исто питање: "Ко је на кућном прагу убио Милана Пантића?"

Помен Милану Пантићу биће одржан у 11 часова на Градском гробљу у Јагодини, у 11.30 његове колеге положиће цвеће на спомен-плочи и споменику на тргу који носи његово име.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

НИКОЛИЋ О НАДИМКУ ЖИКА СЕЉАК: Хтели су да ме понизе - викну из бесног аута: Где си сељак! Подметање, то ме је мотивисало