ДЕТАЉАН ЦЕНОВНИК ПУТАРИНА: Колико ће вас овог лета коштати да дођете до Грчке

Новости Онлајн

07. 06. 2023. у 17:23

ГРЧКА је као и сваке године једна од најчешћих дестинација за летовање грађана Србије, а путарине су онима који путују аутомобилом важна ставка. Доносимо вам детаљан преглед путарина било да путујете преко Македоније или Бугарске. У најкраћем, од Београда до Тасоса вам је у једном правцу потребно 3.600 динара, до Крфа 3.900, а до Атине 6.500 динара.

ДЕТАЉАН ЦЕНОВНИК ПУТАРИНА: Колико ће вас овог лета коштати да дођете до Грчке

Фото М. Анђела

Ако путујете преко Македоније, припремите се на 5 наплатних рампи, док су кроз Бугарску неопходне вињете, а у наставку се можете упознати и са свим детаљима без обзира за коју "руту" се одлучите.

Цена путарина у Србији до Прешева

Од 1. априла ове године у Србији је на снази нови ценовник путарина и оне су скупље за око 50 до 200 динара у зависности од деонице ауто-пута. Ако се одлучите да на море идете преко Северне Македоније, требало би да знате да је путарина за путничке аутомобиле од Београда до Прешева 1.690 динара.

Уколико идете од Новог Сада, онда је цена 1.960 динара, а од Ниша до Прешева је око 700 динара.

Путарина у Северној Македонији

Путарина кроз Северну Македонију се није мењала у односу на прошлу годину. Дакле, оне се плаћају на 5 наплатних рампи и цене суод 1,5 до 2 евра.

Путарина се плаћа најчешће у македонским денарима, али може и у еврима. Постоји могућност и плаћања свим картицама.

На рампама једино не примају метални новац испод једног евра, а уколико мењате новац у мењачницама на граничном прелазу, треба знати да за 1 евро дају 60 денара.

Што се тиче електронске наплате, на самој наплатној рампи можете да купите картицу и да је допуните и са њом пролазите тако што је само прислоните на рампи.

Детаљан ценовник путарина кроз Македонију је:

- Прва наплатна рампа: 60 МКД или 1.5 евра

- Друга наплатна рампа: 80 МКД или 2 евра
- Трећа наплатна рампа: 60 МКД или 1.5 евра
- Четврта наплатна рампа: 80 МКД или 1.5 евра
- Пета наплатна рампа: 100 МКД или 2 евра

Путарина кроз Грчку

Наплатних рампи кроз Грчку има више и путарине се разликују у зависности од дестинације у коју се иде.

Ако се иде ка Халкидикију, укупна цена путарине је испод једног евра. Ако људи иду у Олимписку регију, путарине су отприлике око пет евра у зависности од места до места. Ако иду у прву регију, рецимо до Паралије, треба да издвоје око четири евра, а ако иду скроз до Неохорија, онда око 6 евра у једном правцу. До Атине цена је и преко 30 евра.

Након преласка граничног прелаза Евзони већ после 500 метара налази се прва наплатна рампа на којој је путарина за моторна возила у једном правцу 1,80 евра, односно 210 динара.

Следећа је наплатна рампа код обилазнице у Солуну у општина Ореокастро. Ту је цена путарине за аутомобиле 50 центи, а за мотоцикле 0,30 евра. За возила са или без приколице и висине веће од 2,70 метара је 1 евро, а за возила са или без приколице висине преко 2,7 метара 1,50 евро. Наплата путарине од Солуна до Халкидикија не постоји.

Путарину код Аспровалте возачи плаћају 0,60 евра за мотоцикле, 0,90 евра за аутомобиле и 2,30 - 3,20 евра за велика возила.

Цена путарина од Солуна до Атине

Од Солуна до главног града Атине је раздаљина 499 километара и пут аутомобилом траје око 5 сати и 10 минута. Од Солуна до Атине постоји 11 наплатних рампи, а укупна путарина износи 31,35 евра.На свим станицама ауто-пута Атина-Солун, којима управљају деонице Неа Одос (Метаморфоси-Скарфеја), Централни пут (Скарфеја-Рачес) и Егејски аутопут (Малијакос-Клеиди), цена путарина је иста као и прошле године.

Путарина до Лефкаде

Од граничног прелаза Евзони до Лефкаде удаљеност је 415 километара и пут аутомобилом траје око 4 часа и 50 минута. Од Евзонија до Лефкаде постоји 8 наплатних рампи, а укупна путарина износи 14.65 евра.

Путарина до Тасоса

Од граничног прелаза Евзони до острва Тасос удаљеност је 258 километара и пут аутомобилом траје око 3 сата. Од Евзонија до Тасоса постоји 5 наплатних рампи, а укупна путарина износи 7,40 евра.

Путарине до Парге

Од граничног прелаза Евзони до Парге удаљеност је 386 км и пут аутомобилом траје око 3 сата и 55 минута. Од Евзонија до Парге постоји 7 наплатних рампи, а укупна путарина износи 10, 60 евра.

Путарине до Крфа

Од граничног прелаза Евзони до острва Крф удаљеност је 367 км и пут аутомобилом траје око 4 сата и 10 минута. Од Евзонија до Крфа постоји 7 наплатних рампи, а укупна путарина износи 10,60 евра.

Путарине кроз Бугарску

Наши туристи који желе да путују у Грчку преко Бугарске најпре морају да плате путарину до Димитровграда. Гледајући поласке из највећих градова у Србији, цена путарине је следећа:

- Од Београда до Димитровграда путарина за путничке аутомобиле је 1.490 динара

- Од Суботице до Димитровграда путарина за путничке аутомобиле је 2.210 динара
- Од Новог Сада до Димитровграда путарина за путничке аутомобиле је 1.760 динара
- Од Ниша до Димитровграда возачи ће путарину плаћати око 500 динара

Ова путања је све ређа јер се у највећем броју случајева иде преко Македоније. У Бугарској такође важи систем вињете која кошта осам евра за седам дана, односно 16 евра за цео месец.

Цена вињете кроз Бугарску

Путарина у Бугарској се не плаћа на наплатним рампама већ је неопходно да купите вињету, а то можете урадити у близини граничног прелаза на киоску са јасно истакнутим натписом или на првој пумпи на коју ћете наићи када уђете у Бугарску.

Плаћање се врши само у левима. Један лев је 60 динара. На бензинским пумпама је могуће плаћање у еврима, али за то је пожељно да имате тачан износ новчића у металу.

Вињету можете такође купити и на пумпи у Србији непосредно пре граничног прелаза. За путовање колима преко Бугарске можете купити такође и е-вињету (електронску вињету) онлине путем линка или путем апликације за мобилни телефон БГТОЛЛ.

Е- вињете се купују по истој цени као и папирне вињете, а предност је то што возачи не морају да се заустављају да би купили вињету.

Цене вињета за пут кроз Бугарску

важење током викенда (од петка у 12:00 до недеље у 23:59) - 10 лева (5 €)

- за 7 дана - 15 лева (8 евра)
- за 30 дана - 30 лева (16 евра)
- за 3 месеца - 54 лева (28 евра)
- за 12 месеци - 97 лева (50 евра)

Ове цене су подложне променама, али оне обично нису велике, а казна за неплаћање путарине куповином вињете износи 50 евра.

ТАГ уређаји и електронско плаћање

Уређаји за електронску наплату путарине, такозвани ТАГ уређаји, су у Пошти Србији доступни од марта ове године, али се могу купити код АМСС и на овлашћеним бензинским станицама. У зависности од пакета и кредита који узимате, ови уређаји коштају од 3.000 до 6.550 динара.

Уколико за плаћање путарине корз Србију користите ТАГ уређај добијате попуст при уплати који износи 6 одсто. На пример, уколико желите да допуните кредит на уређају са 3.500 са попустом ћете га платити 3.290 динара.

ТАГ уређаји у Македонији

ТАГ уређај се може купити на свим наплатним рампама у Македонији и кошта 1.200 денара, нешто мало мање од 20 евра, док је минимална уплата за допуну 300 денара (око 5 евра).

Још једна могућност плаћања је и Мцард бесконтактна картица кошта 100 денара тј. 1.60 евра, минимална уплата за допуну је такође 300 денара (око 5 евра).

Када користите Мцард картицу, возило се мора зауставити поред читача бесконтактних паметних картица, очитати картицу и рампа се аутоматски отвара.

Када се користи електронски уређај за наплату путарине (ТАГ), возило само смањује брзину вожње и рампа се аутоматски отвара.

ТАГ уређаји у Грчкој

ТАГ уређај у Грчкој је бесплатан, а можете га узети на било којој наплатној рампи. Са десне стране наплатне рампе видећете металну кућицу на којој пише Цустомер царе. Минимални износ кредита за путнички аутомобил коју морате уплатити кад узимате уређај је 15 евра.

Кредит касније можете допунити платним картицама преко апликације за мобилни телефон МyЕгнатиаПасс или на наплатним рампама ЕГНАТИА одос.

Важно је знати да кућица за куповину ТАГ-а ради искључиво радним данима од 09х - 17х, викендом и у поподневним часовима је затворена.

За преузимање ТАГ-а биће вам потребни пасош и саобраћајна дозвола. Носач за уређај је исти као и у Србији - скине се стари и на исти држач поставља се грчки ТАГ. Бесплатан ТАГ уређај за коришћење Грчкој од недавно можете наручити онлине јер врше испоруку за Србију.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

ЈЕЛЕНА ЂОКОВИЋ ИСКРЕНА: Не могу да тврдим да смо ми пример успешног брака