ДОШЛИ СУ РАНИЈЕ, КИША ИМ ПРИЈА: Како да се одбранимо од комараца?

Novosti online

06. 06. 2023. у 18:22

КАДА пада много кише у овако топлим данима, разлога за славље имају комарци из два разлога – киша им прија, а прскање је немогуће. Из авиона их већ годинама не запрашују, а стручњаци се још увек боре са теоријама завере чиме се запрашују комарци.

ДОШЛИ СУ РАНИЈЕ, КИША ИМ ПРИЈА: Како да се одбранимо од комараца?

Фото: Free Images Pixabay

Долазе из Европе. Стижу и са азијског континента. Гости које не желимо да видимо, а још мање да имамо контакт са њима. Има и домаћих. Ове године појавили су се раније, такав је утисак. Али, потврђују нам то и стручњаци. Узрок су обилне падавине, па је висок водостај река утицао на њихову бројност. Тако је у приобалном делу Саве на Макишу.

- Ово су такозвани речни комарци, тј. комарци плавних зона. Наш сектор је регистровао повећање ове врсте комараца још у мају. Ови комарци нису опасни по здравље људи у смислу болести које преносе, изузев што су агресивнији и активни су читав дан - наглашава др Дубравка Планинац из Сектора за екологију.

Препарати за сузбијање комараца безбедни за људе и околину

Еколошки сектор у Градској чистоћи још у марту је кренуо са сузбијањем ларви комараца у приобалним деловима река и каналима. За то нису потребни посебни временски услови. Али за хемијско, и од ове године биолошко сузбијање комараца, неопходно је да температура буде од 18 до 25 степени без кише и ветра како би ефекат био што бољи.

Нова црева на машини за прскање могу да покрију пречник од 15 метара. Није штетно за грађане, тврде из Градске чистоће. Биолошки препарат се не прска често, делује на бази позитивне бактерије, како кажу стручњаци, и брзо се разгради у природи.

- Сви препарати су регистровани у Министарству и налазе се на листи биоцида и биоцидних производа. Дозе које се примењују су доста мале, тако да је све то предвиђено за неку намену и нема страха да ћемо изазвати неко тровање јер нам је циљ да у наредним годинама све више користимо биолошки апарат - додаје др Планинац.

Опасност прети од кућних и азијских комараца

Оно чега би требало да се пазимо јесте кућни комарац. Настањује затворене просторе и може да пренесе вирус Западног Нила.

У последњих неколико година код нас се појавио азијски комарац који може да пренесе више од 20 различитих врста вируса. Њега и кућног комарца је најтеже сузбити јер им је потребно врло мало воде. Могуће је, али ретко, да се, када заливамо цвеће, на тим местима појаве ларве. Најбоља заштита је зато мрежа на прозорима, кажу стручњаци. На пољопривредном факултету у Новом Саду испитују које су све врсте комараца присутне и њихова бројност.

- Оно што ми најчешће користимо за њихово праћење је дипер, користи се за узорковање воде, бројимо колико ларви има каква им је бројност и онда одлучујемо да ли треба вршити сузбијање. Користимо и уређај за праћење одраслих комараца - наводи проф. др Михаела Карван са Пољопривредног факултета у Новом Саду.

У наредном периоду требало би да се мења начин сузбијања комараца, јер се због климатских фактора јављају нове врсте са новим болестима које захтевају другачији третман, кажу еколози. Грозница Западног Нила је најраспрострањенија болест коју преносе. Али око 80 одсто људи не примети симптоме, док на годишњем нивоу, код нас има око десетак смртних случајева.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ДРАМА НА РАСКРСНИЦИ: Снимак који је многима вратио веру у људе (ВИДЕО)