ДИРЕКТОРКА РФЗО: Четвртина пацијената на листама чекања жели да буде преусмерена у друге установе

Novosti online

05. 06. 2023. у 09:55

ДИРЕКТОРКА Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић рекла је да је у циљу решавања листи чекања за операције кука и колена РФЗО упутио допис свим грађанима који су на листи дуже од две године да се изјасне да ли желе да се преусмере у неку другу установу.

ДИРЕКТОРКА РФЗО: Четвртина пацијената на листама чекања жели да буде преусмерена у друге установе

Фото: Shutterstock/Илустрација

За то се изјаснила четвртина пацијената и од 1.300 пацијената који су се изјаснили да желе да се преусмере, 300 је већ преусмерено у друге установе, а некима је већ урађена операција, навела је Радојевић Шкодрић. Нови рок за изјашњавање биће до 1. септембра.

Неки су чекали годинама, а неки су на листи чекања за операцију кука или колена били и дуже од деценије. У овом тренутку на Јединственој листи чекања за те интервенције је близу 15.000 грађана. Програм преусмеравања пацијената из једне у другу здравствену установу омогућио је краће чекање на неопходне операције.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић рекла је, гостујући у Дневнику, да је у циљу решавања листе чекања за операције кука и колена РФЗО упутио допис свим грађанима који су на листама чекања дуже од две године да се изјасне да ли желе да се преусмере у неку другу установу.

- За то се изјаснила четвртина пацијената и од 1.300 пацијената који су се изјаснили да желе да се преусмере, 300 је већ преусмерено у друге установе, а некима је већ урађена операција - навела је Радојевић Шкодрић.

Према њеним речима, неки пацијенти се још нису изјаснили, а неки су се изјаснили да желе да остану у болницама у којима су, а нови рок за изјашњавање биће до 1. септембра.

- За пацијенте који су се изјаснили до 1. јуна, направљен је план - 300 пацијената је већ преусмерено, а осталих 1.000 ће бити преусмерено до краја године - рекла је и додала да ће они бити преусмерени у 31 установу, а за све пацијенте обезбеђене су протезе и лекови.

Напоменула је да се хитни пацијенти збрињавају без чекања, а сви оперисани имају право на рехабилитацију од 21 дан о трошку државе.

Појаснила је да "оф лејбл" терапија подразумева терапију за болест за коју није регистрован лек или категорију за коју није регистрован, али постоје научни и стручни докази да је ефикасан, дозвољена је "оф лејбл" примена за малигне болести, трансплантацију и неке аутоимуне болести. Напоменула је да је "оф лејбл" терапија не само код нас него у свим земљама строго контролисана, али да до сада није стигао ниједан захтев, али се очекују већ ове недељи захтеви, пошто су упућене инструкције.

- Пише се о несташицама лекова у Еврпи. Несташице које се дешавају су последица више фактора, последице после пандемије на залихе лекова, смањени капацитет производње, поремећаја када су у питању активне супстанце, повећане цене енергената и транспорта. Наше тржиште је једно од најбољих у смислу снабдевања - истакла је Радојевић Шкодрић.

Наше домаћа производње је обезбедила активне супстанце, водимо рачуна о року и алтернативним тржиштима.

Говорећи о ВТО, рекла је да су се 1.122 жене јавиле, одобрено је 410 захтева, 135 је ушло у процедуру, 54 су завршене, а од тога 11 је потврђених трудноћа.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЈЕЛЕНА ЂОКОВИЋ ИСКРЕНА: Не могу да тврдим да смо ми пример успешног брака