Основци показали изузетно знање на АМСС такмичењу ,,Шта знаш о саобраћају?”

Промо

03. 06. 2023. у 20:04

Највеће такмичење ученика основних школа ,,Шта знаш о саобраћају?” у организацији Ауто-мото савеза Србије и Друштва наставника техничког образовања Србије, завршено је данас проглашењем победника у Дечијем културном центру ,,Мајдан” у Београду. Најбољим основцима награде су уручили министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, генерални секретар АМСС Милан Николић и наченик Управе саобраћајне полиције МУП РС Славиша Лакићевић.

Основци показали изузетно знање на АМСС такмичењу ,,Шта знаш о саобраћају?”

Фото: Промо

Такмичари са највише знања и вештина који су у финалу освојили највећи број поена су Нена Божић, Дуња Галик, Алекса Вулин и Виктор Симеуновић. Ови златни основци ће Србију представљати на европском такмичењу, које се ове године одржава у Бару у Црној Гори, у организацији Светске аутомобилске федерације ФИА.

Генерални секретар АМСС, Милан Николић, изразио је задовољство што је и ове године највеће удружења возача у Србији, традиционално едуковало нове генерације о саобраћајној култури и безбедности. „Ауто-мото савез Србије већ више од 50 година организује ,,Шта знаш о саобраћају?”, са јасним циљем да образујемо млађе нараштаје, како би данас били добри пешаци и бициклисти, а сутра и возачи. И ове године више од 300.000 основаца је учествовало на такмичењу, што је за нас и најважније, јер ће ово искуство деца памтити током целог живота. Данашњи победници биће и наши национални амбасадори на европском такмичењу које организује ФИА. Прошле године је репрезентација Србије освојила злато, а надамо се да ће и ове постићи добре резултате. Захваљујем се Министарству просвете и Министарству унутрашњих послова, јер смо заједно показали колико је ова тема важна за читаво друштво, али и то да заједнички бринемо о деци у саобраћају”, рекао је Николић.

Фото: Промо

Министар Весић је рекао да је ово сјајно такмичење основаца, јер није само образовно, већ чува животе младих људи. „Србија је, нажалост, земља у којој за трећину више људи гине у саобраћајним незгодама него у земљама ЕУ и нама је заиста неопходно да образујемо младе, који највише гину у саобраћају, како би сачували главу. Зато је ово такмичење важно и потребно”, рекао је Весић. Навео је да је добро и што у њему учествују школе из целе Србије, а од најбољих основаца формирана је и екипа која ће земљу представљати на међународним такмичењима. То и јесте важан посао АМСС - да међу најмлађима шири свест и учи их да поштују саобраћајне прописе, јер то чува животе, додао је Весић.

„Нажалост, ми смо земља у којој је у последњих 10-20 година, број погинулих и повређених у саобраћајним незгодама такав да смо изгубили један мали град. Ми то себи не можемо да дозволимо. Зато је обавеза свих, и МУП-а, и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и АМСС-а, да учинимо све да, кроз измене закона, оштрију казнену политику, и кроз образовање учинимо све да имамо што мање погинулих у саобраћају”, рекао је министар Весић.

Фото: Промо

„У име Министарства унутрашњих послова и Управе саобраћајне полиције, захвалио бих се Ауто-мото савезу Србије на организацији 54. такмичења ,,Шта знаш о саобраћају?”, које је и једно од најдугорочнијих када је реч о безбедности саобраћаја. Не треба трошити речи на то колико је саобраћајна едукација у овом узрасту битна за безбедно учешће у саобраћају. Заиста ми је задовољство што и ове године дајемо допринос и учествујемо у овако добром пројекту”, изјавио је начелник Управе саобраћајне полиције, Славиша Лакићевић.

Овогодишње 54. такмичење ,,Шта знаш о саобраћају” одржано је уз институционалну подршку Министарства просвете и Министарства унутрашњих послова Републике Србије. У организацији такмичења учествовали су и АМС Осигурање и Друштво наставника техничког образовања Србије, а допринос реализацији пружили су и Општина Савски венац и компанија ОМВ Србија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ ИКАДА: Иван Миљковић скоро непрепознатљив (ФОТО)