ПАМЕТНО И БЕЗБЕДНО Јовановић: Настављамо са Дигиталном експедицијом која ће за три месеца посетити 10 градова и општина Србије

Novosti online

03. 06. 2023. у 16:46

МИНИСТАР информисања и телекомуникација Михаило Јовановић изјавио је данас у Ваљеву, у оквиру каравана "Дигитална експедиција", да ће у клубовима пензионера у свих 10 градова и општина где се та акција спроводи, бити обезбеђени рачунари, паметни телефони и мултифункционални уређаји, док ће предавачи бити из канцеларија за младе.

ПАМЕТНО И БЕЗБЕДНО Јовановић: Настављамо са Дигиталном експедицијом која ће за три месеца посетити 10 градова и општина Србије

Фото: Министарство

 - Настављамо са Дигиталном експедицијом која ће за три месеца посетити 10 градова и општина Србије. Данас смо у Ваљеву. Циљ је да сви заинтересовани грађани, од најмлађих, преко генерације Z и њихових родитеља, до најстаријих суграђана, који нису у довољној мери упознати са електронским услугама, буду у прилици да се упознају са кључним дигиталним вештинама 21. века.

Посебност овогодишње експедиције је да за најстарије грађане формирамо и Дигитални кутак, простор у коме ће они моћи да похађају посебно осмишљене курсеве и едукују се о коришћењу нових технологија, што ће им омогућити већу независност у обављању свакодневних животних активности. Да би могли да користе предности нових технологија, клубовима пензионера, у свих 10 градова и општина, ће бити обезбеђени рачунари, паметни телефони и мултифункционални уређаји, док ће предавачи бити из канцеларија за младе. На тај начин у сваком граду успостављамо одрживи екосистем дигиталних обука где они млађи почињу да обучавају оне старије. У оквиру активности Министарства информисања и телекомуникација везних за безбедност деце на интернету, нарочито после трагичних догађаја 3. и 4. маја ове године, додатно се фокусирамо на едукацију о сигурном коришћењу интернета, препознавању небезбедних ситуација и заштити приватности како бисмо створили безбедно и подстицајно дигитално окружење за нашу децу. Овај циљ могуће је остварити само заједничким напорима родитеља, образовних институцијa, и целокупне заједнице, те позивамо све да нам се у тој мисији придруже.

 Едукатори Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, у оквиру Министарства информисања и телекомуникација, континуирано одржавају презентације о безбедности деце на интернету за ученике, родитеље и наставнике, те на тај начин делују превентивно и информишу све грађане о томе како да препознају дигитално насиље и коме да га пријаве. Центар је први, и за сада једини, институционални механизам у региону који се бави превенцијом и реаговањем на угрожавање деце у дигиталном окружењу, пружајући могућност грађанима да се бесплатно обрате на број телефона 19833 или путем онлајн платформе Паметно и безбедно http://pametnoibezbedno.gov.rs - изјавио је Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (0)

РУСКИ ГИМНАСТИЧАРИ ШОКИРАЛИ СВЕТ: Урадили ово и сад они што деле санкције не знају шта ће