ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ТУТЊИ МОДЕРНИЗОВАНИ ОРАО: Министар Вучевић снимио лет са аеродрома Морава (ВИДЕО)

Novosti online

02. 06. 2023. у 12:07

НАКОН модернизације авиона “орао”, данас је изведен пробни лет на аеродрому Морава. Овом пробном лету присуствовао је и министар одбране Милош Вучевић који је на свом званичном Инстаграм профилу објавио видео.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ТУТЊИ МОДЕРНИЗОВАНИ ОРАО: Министар Вучевић снимио лет са аеродрома Морава (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Instagram/milosvucevic_odbrana

Овај модел, настао је услед потребе да се дотадашњи јуришни авиони властите производње Ј-21 Јастреб, који су се налазили у наоружању Ратног ваздухопловства СФРЈ, замене савременијим авионом за подршку, који се може користити и за одређене борбене задатке ваздух-ваздух.

Први прототип полетео је 1974. године, а међународну промоцију доживео је на ваздухопловној изложби у Паризу 1985. године, био је то авион Орао Ј-22.

Познат је као први домаћи авион који је летео брзином већом од звука.

Модернизација авиона “орао”

Авиони “орао” поседују “Rolls-Royce” моторе. Модернизовани “орао” гледано са спољашње стране исти је као основна верзија летелице, једина приметна разлика је у уграђеном оптоелектронском систему у носу авиона.

Уграђивањем форсажа у једноседним и двоседним моделим, побољшана је динамичка карактеристика авиона. Такође, уграђени су нови електронски системи који знатно побољшавају стабилност и управљивост авиона.

Први лет након модернизације на аеродрому Морава

Данас је изведен пробни лет модернизованог модела “орао”. Пробни лет реализован је на Лађевцима, односно аеродрому Морава. Смештен је на 15 километара од Краљева, од Чачка 25 километара и 39 километара од Крагујевца. Представља цивилни и војни аеродром. Војна база аеродрома задржала је назив Лађевци, а цивилни део добио је назив Морава.

Након реконструкције, званично је отворен у јуну 2019. године. Предвиђен је за међународне летове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (193)

ГРЧКА НАУЧНИЦА О ОТВАРАЊУ ХРИСТОВОГ ГРОБА: Око тог места влада јака енергија - инструменти су нам се искључили (ВИДЕО)