КАДА ЋЕ ПРЕСТАТИ ДА ПАДА КИША? Временска прогноза метеоролога Тодоровића - ево какво је лето пред нама

Новости онлине

01. 06. 2023. у 16:17

РЕД сунца, ред кише, ред облака, ред грмљавине - тако бисмо најједноставније описали мај. Таман када смо помислили да би временске прилике могле да се стабилизују и да бисмо коначно могли да почнемо да уживамо у правом пролећу, преварили смо се.

КАДА ЋЕ ПРЕСТАТИ ДА ПАДА КИША? Временска прогноза метеоролога Тодоровића - ево какво је лето пред нама

Фото: Принтсцреен/Windy

Како се данима уназад најављује, у Србији ће све до 2. јуна бити нестабилно време, са честим појавама пљускова и грмљавином.

У пределима грмљавинских олуја очекује се да падне и више од 30 милиметара кише по квадратном метру у веома кратком временском интервалу. То би довело до тога да одводни и канализиациони системи не могу да прихвате велику количину атмосферске воде, што би довело до појава урбаних поплава и бујица, а не до поплава услед изливања река.

Да ли то значи да пролеће заправо нећемо осетити у пуном смислу те речи и какво нас лето очекује, говорио је метеоролог Недељко Тодоровић.

- Ви са предубеђењем причате да ово није пролеће, а баш је ово типично пролеће. Прошле године у мају било је 25 дана сушног времена, било је 6-7 дана преко 30 степени, али то је био екстремно топао мај. Ово сад је типично мајско време - рекао је Тодоровић на Курир телевизији.

Осврнуо се и на нешто ниже просечне температуре током овог пролећа.

- Ове године у априлу било је и снега, такође један екстрем, али пролеће, поготово у мају је било кишовито. Док има кише биће и урода. Ако негде буде мало више падавина, направи се локално штета, али она мора да се урачуна у данак природи. Гледајући шире, киша је богатство с неба за пољопривреду и воћарство, али и због хидроенергије кад буде довољно воде у језерима за производњу струје - додао је Тодоровић.

Проблеми су направљени, а РХМЗ је издао упозорење на јаке пљускове широм Србије.

- При овим пљусковима, то је нормалан догађај да дође до бујичних поплава. У Београду неке улице бивају поплављене, а слике са Савског кеја су већ неколико дана на висок ниво реке. Међутим, издато је и упозорење да су се прешле границе редовних одбрана од поплава, а то значи повећању пажњу. Водостај је данима на приближно истом нивоу, а велике реке се изливају ако су велике падавине дуж читавог слива. Али у нижим пределима може да буде 30-40 милиметара, некад и преко 100 милиметара за сат времена, може да изазове озбиљно изливање речица - каже Тодоровић.

Где данас прети опасност од временских неприлика и обилних падавина.

- Прецизну ликацију немогуће је прогнозирати, а с нешто већом вероватноћом су Војводина и западна Србија, и то само локално. Тек кад се облаци развију, у року од 5-10 минута они дају пљускове од 15 минута до сат времена.

Са оваквим временом, неизбежна последица су и велике спарине.

- Тек долазе такви дани, нису још за нама. У јуну ће бити топлије него у мају, не баш у првој недељи. А што је виша температура, има више влаге у атмосфери. У тој комбинацији, организму је теже да се избори с том температуром јер влага умањује знојење, па организам не може да се охлади. Тако је већим делом јуна - појашњава Тодоровић.

Метеоролог је образложио на основу чега не види скорије пролепшање временских прилика у Србији.

- Наставља се овај тип времена барем до половине јуна. Нема значајне промене ни у температури ни у учесталости пљускова. Прогноза за 4-5 дана је поуздана, али кад погледамо територију Европе, не назире се суштинска промена. Гледајући тип времена, можда би се мало проредили пљускови, али у принципу не битно.

Све нас највише занима и нека дугорочнија прогноза за јун, за коју Тодоровић каже:

- Мало топлији него што је сада и у првих 10 дана. Не би требало да буде преко 30 степени, можда тек после 20. јуна. У јулу ће то да буде извесније, па чак и више дана од 35 степени.

Кад су у питању вишегодишње температуре, Тодоровић сматра да ће ово бити за нијансу хладније лето.

- Код нас је просек у јуну 21 степен, у јулу 23 и у августу 22,5. Говорим о средњим вредностима и то су 100-годишњи процеси. Битна је максимална просечна. У јуну је 29-30, у августу 29, па падне на 28. Требало би да буде тропских дана, али мање него претходна два лета. Имали смо прошле године 14 таквих дана, пре две године 19 таквих дана, а просечан број у последњих 100 година је 5 таквих дана. Било је и година кад није било ниједном више од 35 степени, мислим 2019. Ове ће бити између 5 и 10 таквих дана. Читаво лето ће бити мање топло него претходна два.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: ОСЛИКАВАЊЕ ХРАМА У ТРСТЕНИКУ - Погледајте како изгледају првих 1.000 квадрата

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (2)

ДОК СМО МИ ПЕВАЛИ ХЕЈ СЛОВЕНИ, ОНИ СУ... Предраг Мијатовић објаснио зашто су Хрвати после распада СФРЈ били бољи од Србије у фудбалу