ПОРЕСКА УПРАВА ОБЈАВИЛА КАЛЕНДАР РОКОВА ЗА ПЛАЋАЊЕ: Ево које све обавезе треба "намирити" у мају

Новости Онлајн

25. 04. 2023. у 09:54

ПОРЕСКА управа објавила је календар по коме обвезници у Србији треба да измирују своје обавезе да би избегли камате на неблаговремено плаћене порезе.

ПОРЕСКА УПРАВА ОБЈАВИЛА КАЛЕНДАР РОКОВА ЗА ПЛАЋАЊЕ: Ево које све обавезе треба намирити у мају

Фото: В. Н.

Одмах након празника, тачније 3. маја, последњи је рок за подношење пореске пријаве и плаћање обавезе за приходе од уговорене накнаде од ауторских и сродних права. Порез се за ове обавезе плаћа самоопорезивањем за први квартал 2023. године.

Такође, 3. мај је датум до када је неопходно платити доприносе за обавезно социјално осигурање за неисплаћене зараде за март 2023. године. Следећи датум који би обвезници требало да запамте је петак, 5. мај, до када се Пореској управи морају доставити обавештења о закљученим уговорима по основу естрадних програма у претходном месецу. За ово обавештење се користи образац ОЗУ.

Послодавци имају обавезу да до истог дана предају извештаје о извршењу обавезе запошљавања особа са инвалидитетом за претходни месец и уплаћеним средствима. Извештај се доставља на обрасцу ИОСИ. На обрасцу ПП-ППНО до 10. маја подносе се пореске пријаве и плаћа порез на премије неживотних осигурања за претходни месец.

До истог датума подноси се пореска пријава и плаћа ПДВ за претходни месец од стране пореског дужника из члана 10 Закона о ПДВ. Пореска пријава за порез на додату вредност пријављује се на обрасцу ПП ПДВ. Најважнији датум за већину пореских обвезника је 15. мај до када је неопходно поднети пореску пријаву за годишњи порез на доходак грађана за претходну годину.

Ко све мора да "намири" пореске обавезе

Сви који се баве самосталном делатношћу морају да плате аконтацију пореза и доприноса на приходе. Своје пореске обавезе треба да намире и свештеници и верски службеници, домаћи држављани запослени у иностранству, као и инострани пензионери.

Самостални уметници и пољопривредници до 15. маја морају да плате доприноса за други квартал 2023. године, како им се не би приписивала затезна камата. Из Пореске управе у свом месечном календару најављују исти датум као последњи рок за подношење пореске пријаве и плаћање доприноса за обавезно социјално осигурање за осниваче, односно чланове привредног друштва за претходни месец.

До понедељка, 15. маја, потебно је измирити и неколико пореских обавеза које се тичу Пореза на додату вредност. Прва је подношење пореске пријаве и плаћање ПДВ за претходни месец на обрасцу ПП ПДВ, док се образац ПИД ПДВ 1 за април месец поднсои самоу случају ако је у априлу испуњен један од критеријума за стицање статуса обвезника ПДВ који претежно врши промет добара у иностранство.

Обавезе које истог датума, 15. маја, треба да измире порески обвезници обухватају и следеће:

- Плаћање аконтације пореза на добит правних лица за претходни месец

- Плаћање обрачунате акцизе за период од 16. до краја претходног месеца
- Подношење пореске пријаве за обрачун акцизе за претходни месец
- Подношење пријаве о обрачуну акцизе на електричну енергију за крајњу потрошњу за претходни месец на обрасцу ПП ОАЕЛ и плаћање акцизе.

До краја месеца, тачније 31. маја, остављен је рок за плаћање доприноса за обавезно социјално осигурање за неисплаћене зараде за април 2023. године, као и за плаћање обрачунате акцизе за период од 1. до 15. дана у месецу.

БОНУС ВИДЕО: МК гроуп и АИК банка издвајају 600.000 евра за лепше одрастање

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

22 ГОДИНЕ БРАКА Глумица први пут после развода: Одлучила сам да будем добро!