РАТНИ ДНЕВНИК ЈУНАКА ВЕЛИКОГ РАТА НА МОБИЛНОЈ АПЛИКАЦИЈИ: Исповести из 1918. и 1919.године прате и оригиналне фотографије

С.БАБОВИЋ

22. 04. 2023. у 08:00

ИЗЛОЖБА "Генерал Душан Додић-Јунак Великог рата" отворена је ове недеље на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, али за све оне који нису у прилици да је погледају, сведочанства из живота овог генерала из 1918.и 1919.године могу погледати путем мобилне апликације.

РАТНИ ДНЕВНИК ЈУНАКА ВЕЛИКОГ РАТА НА МОБИЛНОЈ АПЛИКАЦИЈИ: Исповести из 1918. и 1919.године прате и оригиналне фотографије

Foto:S.Babović

Тако је ратни дневник генерала Душана Додића (1884-1955), пореклом из Трстеника доступан свим корисницима андроида и ИОС уређаја, захваљујући пројекту Музејске збирке Народног универзитета у Трстенику и студената Електронског факултта у Нишу.

Велико интересовање изазвало је прво публиковање дневника јунака са Солунског фронта пре скоро пет година,а у заједничком подухвату Завичајног музеја Јагодине и Народног универзитета у Трстенику приређена је и изложба фотографија и докумената, који непосредно сведоче о Великом рату и животу генерала.

У оквиру апликације су поред аутентичног дневника и фотографије и записи из живота славног генерала Додића, породична сећања, биографија, војна каријера,документа.У дневнику,чије оригинално издање чува јагодински музеј од 1982.године су војничким речником описани напади на Кавадарце, Штип, Кочане, Царево село, Врање, Ниш, Алексинац, Варварин, Јагодину, Багрдан, Лапово,Велику Плану, Смедерево, Белу Цркву, Вршац и Темишвар. То су све били градови које је ослободио генерал Додић са војском!

Додић је ратни дневник водио 24. новембра 1918. до 23.јуна 1919. године. Овај историјски извор првог реда, омогућава корисницима мобилног телефона да реконструишу и кретање српске војске током пробоја Солунског фронта, као и да се информишу о мање познатим моментима тешког живота војника, попут проблема са доставом хране и воде.

Бригадни генерал из Милутовца био је одликован чак 20 пута:два пута добијао је Орден Белог орла са мачевима четвртог реда и Орден Светог Саве, као и Орден Карађорђеве звезде са мачевима четвртог реда. Отац генерала, Милош Додић, био је трговац и народни посланик, а са Тодором Додић имао је и сина Александра (1885-1965) истакнутог политичара између два светска рата и сина Бошка (1887-1916), резервног коњичког официра, који је преминуо у Бизерти од последица повлачења преко Албаније. Сви су Додићи учествовали у ослободилачким ратовима и у биткама се јуначки држали.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Ево кога још Хаг тражи осим Шешеља