НАЈСЛАВНИЈИ ХАРАМБАША ХЕРЦЕГОВИНЕ ЈЕ ПРЕМИНУО КОД ТРСТЕНИКА: Имао је чак 70 година када се пријавио као добровољац да ослободи Србију!

С.БАБОВИЋ

10. 04. 2023. у 12:27

КАКАВ је јуначки живот имао помало својеглави Перо Тунгуз (1840-1919), славни хајдучки харамбаша, који је као један од вођа српских устаника у Херцеговини показао невиђену храброст, добро се зна, али мање је познато да је преминуо у Трстенику после напорног војевања за Србију.

НАЈСЛАВНИЈИ ХАРАМБАША ХЕРЦЕГОВИНЕ ЈЕ ПРЕМИНУО КОД ТРСТЕНИКА: Имао је чак 70 година када се пријавио као добровољац да ослободи Србију!

Фото: "Википедија"

Ни то што је имао 70 година није га спречило да се пријави као добровољац у Великом раду, да учествује у пробоју Солунског фронта и да се бори за ослобођење Србије од Аустроугарске једнако неустрашиво као што се борио када је пукла Невењиска пушка.

Претпоставља се да је последњих пет година провео у Србији, већ као стари сердар, а да је дошао или на позив бившег саборца Саве Чутурила или као добровљац. За њим су у Трстеник стигли и његови синови, показује истраживање Библитеке Јефимија у Трстенику.

- Душан Перовић Тунгуз (1887-1923), коњички подофицир, био је на служби у Трстенику као полицијски писар када се 16. фебруара 1919. године оженио Тодором, удовом Ђурђа Ђурковића месара из Трстеника - наводи се у трстеничком делу биографије Пере Тунгуза. - Његова браћа, проф. др Радован Перовић Тунгуз Невесињски (1879-1944), извесно време је живео као избеглица у Трстенику, а професор историје и географије, Данило Перовић Тунгуз (1888-1974), само је долазио у госте.

За др Радована везује се и прича да је после ослобођења, из неког разлога у београдским новинама напао богатог трстеничкох апотекара Светолика Трајковића да је окупатору открио гроб четничког војводе Воје Танкосића, што су бројни читаоци и Трајковић демантовали касније.

О последњим данима самог сердера Пере мало се зна,осим да је преминуо 18. марта 1919. године у Трстенику. Професор Данило Перовић Тунгуз је оцу, хајдучком харамбаши, 60-их година 20. века подигао на Моринама Спомен-обележје – крст са спомен-плочом. Споменик је обновљен пре осам година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ИСПОВЕСТ СВЕДОКА КРВОПРОЛИЋА У БАЊСКОЈ: Бојана Мијаиловића полицајци тзв. Косова стрељали у шуми