ШЕСТ ЕПИДЕМИЈА У МАРТУ: Стомачни вируси харају у вртићима у Београду

Танјуг

27. 03. 2023. у 08:37

У вртићима у Београду током марта регистровано је шест епидемија узрокованих стомачним вирусима, са укупно 83 оболеле деце.

ШЕСТ ЕПИДЕМИЈА У МАРТУ: Стомачни вируси харају у вртићима у Београду

Фото М. Анђела

Најчешћи симптоми су малаксалост, мучнина, повраћање, дијареја и повишена телесна температура.

- Подаци из Градског завода за јавно здравље показују да је повећан број пријављивања оболелих од стомачних вируса, нарочито у дечијим колективима предшколским установама. Током марта укупно је регистровано шест епидемија у којима је оболело 83 деце. Од тога четири епидемије су биле узроковане ротавирусом, а две аденовирусом - рекла је данас епидемиолог Славица Марис, начелница јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље.

Углавном у клиничкој слици, како је навела, доминира мучнина, повраћање, дијареја, болови у стомаку, а може се јавити и повишена температура.

- Уобичајено симптоми трају дан или два, али могу и дуже да трају. Због повећаног губитка течности може доћи и до дехидратације, па је неопходна у хоспиталним условима надокнада електролита - рекла је др Марис.

- Не постоји каузална терапија, антибиотици се не препоручују, већ само симптоматска терапија. Уколико имате повишену температуру, то је коришћење лекова за снижавање температуре, надокнада течности, као и дијетална исхрана - казала је др Марис.

Према њеним речима, број заражених коронавирусом се повећава.

- Током марта укупно је регистровано 15 епидемија коронавируса, највише у здравственим установама и то 13 и две у установама социјалне заштите. Најчешће су то блажи симптоми - респираторно цурење из носа, повишена температура и гушобоља - рекла је др Марис.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ШПАНЦИ У ЧУДУ: Рафаел Надал понижен као никад до сада

ШПАНЦИ У ЧУДУ: Рафаел Надал понижен као никад до сада

Новак Ђоковић доказао је свима више пута да је најбољи тенисер свих времена. Док појединци покушавају све то да умање и да убаце и Роџера Федерера у ту трку, српски ас наставља да доминира. Сада је један податак показао колико је он испред свих, а то се никако неће допасти Рафаелу Надалу и Карлосу Алкаразу.

04. 10. 2023. у 08:51

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЊЕГОВИ РОДИТЕЉИ ЦРВЕНЕ КАД ГОД МЕ СРЕТНУ Чачанин после свадбе звао све госте - открио ко му је подвалио