ВОЈНА ЕЛИТА НЕПРЕКИДНО БДИ НАД СРБИЈОМ: "Новости" у посети 72. бригади за специјалне операције ВС, којој предстоји пријем нових војника

Раде Драговић

26. 03. 2023. у 21:15

СА торња високог више од десет метара војник се низ верачко уже наглавачке спушта ка земљи. Под пуном је опремом - униформа, чизме, балистички прслук са оквирима са муницијом, појасеви за верање...

ВОЈНА ЕЛИТА НЕПРЕКИДНО БДИ НАД СРБИЈОМ: Новости у посети 72. бригади за специјалне операције ВС, којој предстоји пријем нових војника

Фото Војска Србије

На леђима, закачена за "карабин" куку аутоматска пушка "хеклер и кох", калибра 9 милиметара, склопљеног кундака, са нишаном, тежа тек нешто више од два килограма. Техником "паук", уз лагани доскок, за трен ока је на земљи, спреман за следећи задатак.

Ово је само један од сегмената редовне обуке и одржавања форме припадника 72. бригаде за специјална дејства Војске Србије, коју смо посетили у њиховој кући - касарни "Растко Немањић" у Панчеву. У овом јединственом комплексу, далеко од очију јавности, припадници ове јединице се обучавају за најсложеније задатке, због којих уживају репутацију српске војничке елите.

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Ова бригада, као и војне специјалне јединице уопште, доживљавају историјске тренутке - први пут од оснивања примиће војнике директно из цивилства, укључујући чак и оне који до сада нису одслужили војни рок. Досадашња попуна одвијала се само кроз интерне конкурсе, преко којих су специјалци постајали већ искусни војници из других јединица.

Амбиције од конкурса и најављеног појачања су велике. Очекује се долазак младих, способних људи, патриота, спремних да своје снаге и способности опробају на правом месту.

И "КОРНЕТ" У НАОРУЖАЊУ

СПЕЦИЈАЛНЕ јединице, укључујући 72. бригаду, најбоље су опремљене у Војсци Србије. Држава већ годинама све најбоље купљено од наоружања и опреме шаље прво у ове јединице.

У 72. тако су стигла оклопна возила "милош", беспосадне платформе "мали милош", као и широка лепеза стрељачког наоружања - аутомати "хеклер и кох", пушке "штајер", митраљези "миними", далекометно оружје "барет"...
Велики помак последњих година направљен је у домену комплета летњих и зимских униформи, од чак 26 делова, специјално дизајнираних за специјалне јединице, као и у квалитету и броју елемената сета заштитне балистичке опреме. Ова јединица наоружана је и моћним противоклопним ракетама руске производње "корнет".

Ово истиче и командант 72. бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан, уз позив младим људима да се пријаве и обуку униформе прослављених јединица.

- Војска Србије је захваљујући разумевању и подршци државног врха - великим улагањима у наоружање и војну опрему, као и животни стандард припадника оружаних снага - неупоредиво јача него што је до недавно била. Пријавом на конкурс млади, енергични људи, који не беже од изазова, имају прилику да се унапређују и напредују, да остваре динамичну каријеру и стекну конкретне бенефите - наводи генерал Талијан, који подсећа да су специјалне снаге увек будне и спремне за одбрану отаџбине.

Пут од "цивилке" до војног специјалца никада није био краћи, а момке и девојке који савладају све препреке и стану у елитни строј чека изазовна плата, која неће бити мања од 200.000 динара. Ипак, краћи пут не значи и лакши, јер ће кандидати морати да савладају изузетно захтевну обуку.

 - Она подразумева основни период обучавања и селекцију. Основни период обучавања трајаће 23 дана, а конципиран је тако да мора да задовољи основну војничку обуку, јер се први пут кандидати регрутују из цивилства. Морају да савладају основне тактике, технике и процедуре и да науче да рукују и гађају оружјем и да положе заклетву - да дају завет отаџбини. Касније се подвргавају селективној обуци, која се, када је реч о специјалним јединицама, не разликује од оне која се спроводи у страним армијама - наводи генерал Талијан.

КРСТ И СОКО НА БРАОН БЕРЕТКИ

ПРИПАДНИЦИ 72. бригаде за специјалне операције визуелно се разликују од осталих јединица Војске Србије по береткама браон боје и амблему јединице. Њима доминира соко раширених крила преко штита са крстом. Припадници "седамдесетдруге" радо истичу да су њихове беретке боје сасушене крви, у знак почасти према страдалим војницима у борбеним дејствима. Дом бригаде је у некадашњој касарни "Пет хиљада" у Панчеву, иако се често наглашава да је зона одговорности специјалаца - простор целе Србије.

Најтежи испит је селекција - 72 дана дугих маршева, оријентационог карактера и под оптерећењем, различити задаци уз минимум сна и са пуно напрезања. Велико финале је такозвана паклена недеља, када су постављени захтеви на врхунцу.

 - Специјалац нема доживотну тапију на то звање. Непрекидно мора да ради, обучава се и одржава кондицију. Зато обука у 72. бригади практично траје непрекидно, а сваки њен припадник и као грађанин у приватном животу доказује да је достојан њеног имена - истиче Талијан.

Ова чувена јединица, уз 63. падобранску бригаду и Одред војне полиције "Кобре", сматра се истинском елитом Војске Србије. У свом саставу има два батаљона за специјалне операције - "Грифоне" и "Соколове", који су стуб ове јединице. Њени припадници извршавају диверзантске и противдиверзантске задатке, а оспособљени су за противпобуњеничка и противтерористичка дејства, извиђање и прикупљање обавештајних података, првенствено у дубини непријатељске територије. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

После вести да се храни у народној кухињи, огласила се Беби Дол