"НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ: Улога терористичке организације ОВК у јужној српској покрајини и њихових ментора, три деценије касније

Б. Субашић

26. 03. 2023. у 08:00

ПРЕ 30 година, у пролеће 1993. терористичка организација која је себе називала Ослободилачка војска Косова почела је са нападима на КиМ. Специјални амерички представник Роберт Гелбард је 23. фебруара 1998. у Београду изјавио: "ОВК је без икакве сумње терористичка организација."

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Улога терористичке организације ОВК у јужној српској покрајини и њихових ментора, три деценије касније

FOTO: EPA

 - Неколико месеци касније, ни за Гелбарда ни за америчку администрацију припадници ОВК више нису били терористи већ борци за слободу чији је лидер Хашим Тачи доживео почаст да буде на челу делегације која је фебруара 1999. представљала косовске Албанце на конференцији у Рамбујеу и да марта исте године потпише у Паризу споразум о Косову. Штавише, већ 21. априла амерички сенатори Мич Мек Конел и Џозеф Либерман поднели су предлог закона на основу кога би америчка администрација са 25 милиона долара наоружала и финансирала 10.000 припадника ОВК - записао је покојни проф. др Предраг Симић, политиколог и дипломата, непосредни сведок дешавања у Рамбујеу.

Западни медији су експресно креирали мит о ОВК као добром албанском Давиду који је победио злог српског Голијата. Како је дошло до потпуног заокрета, да терористи за мање од 12 месеци од САД добију признање као легитимна савезничка војска?

- Велике силе имају потребу да повремено демонстрирају уверљивост своје војне силе, да потврде кредибилитет. Шта је био стварни циљ рата на КиМ иза реторике политичара и медија? Речима главног актера агресије на СР Југославију, тада главнокомандујућег НАТО генерала Веслија Кларка: "Милошевић, говорећи отворено, никад није стварно схватио да овај рат није стриктно био везан за Косово. То, коначно, није био ни конфликт због етничког чишћења. То је била битка за будућност НАТО, битка за кредибилитет САД као силе у међународним односима - каже др Миле Бјелац, директор Института за новију историју Србије.

КОРЕНИ У СС ДИВИЗИЈИ СКЕНДЕРБЕГ

АМЕРИКАНЦИ подржавају ОВК од фебруара ове године, а сами су је раније посматрали као терористичку организацију, рекао је 1999. Ерих Шмит-Енбом из немачког Вајлхајм института за мировну политику:

- Пошто су је у Рамбујеу учинили НАТО саборцем, политички прихватљивим, више се ништа не чује од Сједињених Држава, укључујући и сазнања америчких безбедносних служби, да постоје јасни докази да је ОВК финансирана организованим криминалом. ОВК има тоталитарну идеологију: главни фокус је на националкомунистима из Албаније Енвера Хоџе, а оно што је дошло из америчког егзила имало је фашистичке корене у СС дивизији Скендербег.

Терористичка ОВК је током НАТО агресије играла улогу "кеца у рукаву" пешадије Алијансе. Пошто нису гинули војници западних земаља, агресија је представљена као "успешан рат са нула губитака". Запад је добро знао са каквим албанским снагама на тлу може да рачуна, јер је учествовао у њиховом формирању и војној обуци, од почетног периода распада СФРЈ.

- Од 1991. су почеле интензивне припреме за насилну сецесију и рат на Космету. Република Албанија је у склопу великоалбанских претензија формирала логоре за обуку терориста на својој територији. Почетком октобра 1991. на војну, диверзантско-терористичку обуку у Албанију одлазе прве групе са Космета. О томе сведочи и један од команданата терористичке ОВК Захир Пјазити: "Обука је вршена за будућу герилску борбу која ће се водити на Косову." Овај цитат је добар одговор на питање како је почео рат на Космету, који је ескалирао НАТО агресијом - наводи Милован Дрецун, дугодишњи војни репортер, у књизи "Рат за Косово", изузетној студији о настанку ОВК.

До њеног појављивања, албанске милитантне сепаратистичке организације још су се држале комунистичке идеологије Енвера Хоџе, укључујући Народни покрет за републику Косово (НПРК). Он је изнедрио терористичку групу чија је једина идеологија била великоалбанство и мржња према Србима.

АНТИСРПСКА БАРИЈЕРА БЕЧА

КАДА је Беч 1878. нацртао границе државе коју је смислио као антисрпску баријеру, проблем је било становништво означене територије, насилна и примитивна племена без културне баштине и заједничког језика.

- Аустроугарска тада почиње да подстиче културни развој и јачање националне свести хетерогеног албанског народа. У бечком министарству иностраних послова дефинисан је низ активности на овом плану, међу којима давање новца албанским племенским вођама, субвенционисање школа, цркава, књига на албанском језику и свих публикација које пропагирају јединствени албански идентитет. Овако национално еманциповани Албанци под аустроугарским покровитељством требало је да буду брана даљем ширењу словенства, потенцијално фаталном по Монархију.

- НПРК је свој терористички састав назвао војском Косова и додао придев "ослободилачка", сматрајући да ће тако стећи наклоност међународне заједнице и насиље приказати као "отпор окупатору". С обзиром на то да је руководство НПРК деловало из Немачке, језгро терористичке ОВК зачело се у тој земљи, под патронатом њене обавештајне службе. Прикривена подршка терористима била је заједничка акција америчке службе ЦИА и немачке БНД, јер од почетка деведесетих Немачка и САД тесно сарађују на успостављању јачег утицаја на Балкану. Основни задатак, да формира и финансира ОВК, преузела је Немачка - наводи Дрецун.

Терористичка група под командом Адема Јашарија, који је имао чин мајора војске Албаније и Хашима Тачија, први пут је под именом ОВК извела терористички напад у мају 1993, убивши из заседе двојицу полицајаца из Глоговца и ранивши више њихових колега. Све чешћи напади били су усмерени на цивиле, Србе и Албанце лојалне држави Србији. Начин финансирања и снабдевања оружјем ОВК обелоданила је италијанска полиција још 1994, када је разбила велику нарко-мрежу Албанаца са КиМ и Македоније. У полицијском саопштењу је наглашено да су албански нарко-дилери прихватали плаћање хероина и оружјем и новцем. Сличан извештај је објавила организација "Геополитичка опсерваторија дрога" после истраге у име Европске комисије. У извештају се упозоравало да велики прилив оружја "подгрева геополитичке наде и страхове" и повећава моћ кумова албанске мафије који "суштински подржавају устанак на Косову". Војну обуку терориста који су великим групама стизали са КиМ у Албанију, после Дејтонског споразума почели су од албанских официра да преузимају инструктори западних "приватних војних компанија", припадници ЦИА, САС, БНД, МАД...

- Данас знамо да је у лето 1998. јавно призната сарадња ОВК и западних служби, а да је та сарадња по питању снабдевања и обуке трајала још од 1996. године. Такође знамо да је у време конференције у Дејтону, Албанцима послата порука да ће Косово добити независност - каже др Миле Бјелајац.

Он подсећа да је експерт за Балкан Томас Хадсон, који је учествовао у креирању доктрина за нови светски поредак после Хладног рата, дао 1999. оставку на државну службу и објавио чланак у коме је тврдио да су Мортон Абрамовиц, Маделин Олбрајт и Ричард Холбрук, под окриљем Карнегијеве фондације, водећи заговорници нове и радикалне употребе војних интервенција широм света и да су за своје ставове придобили Била Клинтона.

Према статистици Министарства унутрашњих послова Републике Србије, ОВК је 1998. и 1999. извела 7.883 напада, најчешће на цивиле у 5.343 случаја, полицајци су нападнути 1.967 пута, а војници 573 пута. У тим нападима убијено је 1.340 цивила, 358 војника и 298 полицајаца. Упркос овим трагичним бројкама Мадлен Олбрајт је у фебруару 1999. осуђеног терористу Хашима Тачија у Рамбујеу представила као политичког представника свих косметских Албанаца. Тај статус заштићеног "америчког човека" је задржао и дуго после доласка Кфора. Није га потресло ни објављивање, на "Викиликсу", тајног извештај БНД у коме се цео врх фиктивно демобилисане ОВК, на челу са Тачијем означава као језгро организоване криминалне мреже која угрожава чак и Немачку. Данас су кључни људи из тог извештаја ипак хашки притвореници којима се суди за ратне злочине. Није тешко претпоставити да је Запад сматрао да су одиграли своју улогу "корисних идиота" и да их сада уклања као незгодне сведоке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

Коментари (3)

ИЗДАО ВУЧИЋА КАО ЛУКАШЕНКА: Није случајно што је Слободан Милошевић за Богољуба Карића рекао да је најгори човек на свету