ЉУДИ ЖЕЛЕ ДА ПРОМЕНЕ СТВАРИ НА БОЉЕ: Милена, Владимир и мали Богдан су породица која правилно разврстава отпад и за то остварују бенефите

Промо

23. 03. 2023. у 16:00

МИЛЕНА и Владимир из Београда у браку су три године и пре шест месеци добили су Богдана.

ЉУДИ ЖЕЛЕ ДА ПРОМЕНЕ СТВАРИ НА БОЉЕ: Милена, Владимир и мали Богдан су породица која правилно разврстава отпад и за то остварују бенефите

Фото: Промо

Они су успешни млади људи, образовани, самостални, одговорни. Владимир је завршио два факултета, Електротехнички и Рачунарски, а Милена се на Одсеку за кинески језик Филолошког факултета у Београду спрема за докторат. Воле природу, орјентиринг, спорт. Он ради, она је тренутно уз сина.

И то би била обична прича о једној малој породици у Србији да није једног поступка који Владимир и Милена сваке недеље, редовно, обављају.

Они сваког дана разврставају кућни отпад - папир, пет амбалажу и пластику стављају у посебне, зелене кесе које су добили од Јавног комуналног предузећа „Чистоћа“. На тај начин дају свој допринос заштити животне средине и подижу свест о значају рециклаже. Они тако живе.

Владимир каже да је све почело пре десетак година.

- Био сам студент када сам негде прочитао да и ми, становници Београда, можемо да помогнемо у рециклажи отпада. Тада је, за разлику од данас, акција била још у експерименталној фази, све је било на самом почетку. Отишао сам у „Чистоћу“, пријавио се, добио зелене кесе за отпад и кодове. Тако сам почео – објашњава он.
Када су почели да живе заједно и Милена се придружила.

Фото: Промо

- На мојој општини тада тога није било, тако да сам се ја са раздвајањем отпада сусрела када смо почели да живимо заједно. Идеја ми се допала, поготову зато што се и ја залажем за очување природе, увек ми је то било важно. Тако сам се придружила Влади и сада нам је то прешло у навику – где год се нађемо, ми спонтано раздвојимо папир, лименке и пластичне флаше – каже Милена.

Поступак је једноставан. У посебне кесе упадљиво зелене боје, које добију од ЈКП „Чистоћа“, одвајају три врсте отпада – папир, пет амбалажу и металну амбалажу. Четврком и недељом кесе остављају поред контејнера. На сваку кесу залепе код који су добили у „Чистоћи“ и тако обележе свој отпад. Ово је неопходно, јер за овакву бригу о животној средини следи награда.

- Сваког месеца на рачуну за Инфостан обрачуна се попуст на део који се односи на изношење отпада. То није неки велики проценат и нама није главни мотив за ово што радимо, али значи то што неко види да бринете о животној средини. Можда би тај попуст требало повећати и тако мотивисати људе да се и они придруже свима нама који одвајамо отпад за рециклажу – каже Владимир.

Фото: Промо

Милена и Владимир подсећају да, на жалост, још не постоји могућност да се на овај начи одваја и стакло за рециклажу, али се надају да ће и то доћи на ред.

Овај млади пар скреће пажњу и на то да веома мали број њихових комшија зна за ову акцију ЈКП „Чистоће“ и сугерише да већа промоција увек даје боље резултате.

- Једном сам носио кесе до контејнера и комшија ме пита какве су то зелене кесе. Ја му објасним шта је у питању и он ми да две кесе пуне старих новина, да убацим у моју кесу. То значи да људи желе нешто да ураде по питању рециклаже и очувања животне средине, само нису довољно информисани. Ако би се мало више порадило на томе, сигуран сам, резултати би били бољи. Многи би нам се придружили – каже Владимир.

УЧЕЊЕ УЗ ИГРУ

Њихов син Богдан је још мали да би знао нешто о рециклажи, али већ сада уз помоћ маме и тате убаци папир у праву кесу. Њему је то сада игра, али Милена и Владимир су убеђени да ће му то прећи у навику – и већ са њим вежбају. Окренимо на чисто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (2)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!