ОБИЧАЈИ ЗА МЛАДЕНЦЕ: Зашто "се ваља" да чим устанете погледате кроз прозор и видите какво је време напољу

Novosti online

22. 03. 2023. у 10:00

СРПСКА православна црква 22. марта слави дан Светих четрдесет мученика, празник у народу познатији као Младенци. Овај православни празник симболизује љубав, срећу и сладак живот.

ОБИЧАЈИ ЗА МЛАДЕНЦЕ: Зашто се ваља да чим устанете погледате кроз прозор и видите какво је време напољу

Foto Arhiva

Српска православна црква прославиће сутра Младенце, као помен на Светих четрдесет мученика севастијских пострадалих за веру Христову 320. године. Сви мученици су били младићи, па је наш народ тај дан узео као празник на који млади супружници/младенци примају госте у свој дом, а они им доносе дарове и тако им помажу на почетку брачног живота.

Празник прослављају брачни парови у првој години брака, тако што у свој дом примају госте, који доносе поклоне и на тај начин помажу младенцима на почетку њиховог заједничког живота. Сматра се да на Младенце морају доћи сви који су били на свадбеном весељу. Младенцима се на овај дан обично носе скромнији поклони него за свадбу. Обично се за Младенце поклања ситно покућство - попут тањира, ваза, посуђа, или ситних кућних апарата - или украси за дом.

Ово је празник са много обичаја у српском народу. На овај дан жене устају рано и месе четрдесет колачића који се премазују медом. Они се називају младенчићи и симболизују дуг, срећан и сладак живот. На Младенце је добро јести мед, кувану коприву и зеље да би се очистила крв. Младенци увек падају у време поста, тако да и храна која се спрема тога дана мора бити посна због здравља и напретка деце младих супружника.

Код наших старих влада веровање да какво време буде сутра, такво ће бити цело пролеће, па ако буде сунчано, пред нама је лепо време и много сунца, све до лета, а ако пада киша, дува ветар и временске прилике нису добре, пред нама је турбулентан период.

Зато "се ваља" да чим устанете погледате кроз прозор, и видите какво је време напољу. Уколико се јако осмехнете и имате позитивне мисли, верује се да млада можда и успе да растера облаке. Зато, осмех на лице и верујте да ће све бити добро.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (1)

ЂОКОВИЋ СЕ МАЛО НЕРВИРАО, АЛИ - УСПЕО! Новак преко америчког Србина до другог кола Ролан Гароса (ФОТО)