ОБИЧАЈИ ЗА МЛАДЕНЦЕ: Зашто "се ваља" да чим устанете погледате кроз прозор и видите какво је време напољу

Novosti online

22. 03. 2023. у 10:00

СРПСКА православна црква 22. марта слави дан Светих четрдесет мученика, празник у народу познатији као Младенци. Овај православни празник симболизује љубав, срећу и сладак живот.

ОБИЧАЈИ ЗА МЛАДЕНЦЕ: Зашто се ваља да чим устанете погледате кроз прозор и видите какво је време напољу

Foto Arhiva

Српска православна црква прославиће сутра Младенце, као помен на Светих четрдесет мученика севастијских пострадалих за веру Христову 320. године. Сви мученици су били младићи, па је наш народ тај дан узео као празник на који млади супружници/младенци примају госте у свој дом, а они им доносе дарове и тако им помажу на почетку брачног живота.

Празник прослављају брачни парови у првој години брака, тако што у свој дом примају госте, који доносе поклоне и на тај начин помажу младенцима на почетку њиховог заједничког живота. Сматра се да на Младенце морају доћи сви који су били на свадбеном весељу. Младенцима се на овај дан обично носе скромнији поклони него за свадбу. Обично се за Младенце поклања ситно покућство - попут тањира, ваза, посуђа, или ситних кућних апарата - или украси за дом.

Ово је празник са много обичаја у српском народу. На овај дан жене устају рано и месе четрдесет колачића који се премазују медом. Они се називају младенчићи и симболизују дуг, срећан и сладак живот. На Младенце је добро јести мед, кувану коприву и зеље да би се очистила крв. Младенци увек падају у време поста, тако да и храна која се спрема тога дана мора бити посна због здравља и напретка деце младих супружника.

Код наших старих влада веровање да какво време буде сутра, такво ће бити цело пролеће, па ако буде сунчано, пред нама је лепо време и много сунца, све до лета, а ако пада киша, дува ветар и временске прилике нису добре, пред нама је турбулентан период.

Зато "се ваља" да чим устанете погледате кроз прозор, и видите какво је време напољу. Уколико се јако осмехнете и имате позитивне мисли, верује се да млада можда и успе да растера облаке. Зато, осмех на лице и верујте да ће све бити добро.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДАВИД НАС ЈЕ ЛАГАО ОД ПОЧЕТКА, БИО ЈЕ СВЕ ВРЕМЕ У СРБИЈИ Најбоља другарица нестале Ане Кнежевић за Новости: Хвала српској полицији

"ДАВИД НАС ЈЕ ЛАГАО ОД ПОЧЕТКА, БИО ЈЕ СВЕ ВРЕМЕ У СРБИЈИ" Најбоља другарица нестале Ане Кнежевић за "Новости": Хвала српској полицији

СРЕЋНИ смо што се догодило хапшење у случају нестанка Ане Кнежевић. Хапшење Давида није било изненађење за нас, посебно због тога што је од самог почетка лагао где се налази. Захвални смо српској полицији на истрази и на свему што раде како би правда била задовољена.

18. 06. 2024. у 13:03

ХАОС УОЧИ ДОЛАСКА ПУТИНА: Погинули севернокорејски војници

ХАОС УОЧИ ДОЛАСКА ПУТИНА: Погинули севернокорејски војници

ВОЈСКА Јужне Кореје испалила је данас хице упозорења након што су севернокорејски војници накратко прешли демилитаризовану зону (ДМЗ) која раздваја Северну и Јужну Кореју, наведено је саопштењу Заједничког начелника штабова земље (ЗКС).

18. 06. 2024. у 10:59

Коментари (1)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма