АКО КИЈЕВ ПОКЛЕКНЕ, ЗАПАД ЋЕ ПОЉСКУ УВЕСТИ У РАТ: Аналитичар Данило Копривица о наставку „рата империја“ у Украјини (ВИДЕО)

Ј. С.

21. 03. 2023. у 16:38

У ОКВИРУ трибине која представља наставак прошломесечних сагледавања размера рата у Украјини и његових последица, Данило Копривица истиче како ни у ком случају наш свет више неће бити исти, али и да би неке империје могле заувек нестати, а друге тек настати.

АКО КИЈЕВ ПОКЛЕКНЕ,  ЗАПАД ЋЕ ПОЉСКУ УВЕСТИ  У РАТ: Аналитичар Данило Копривица о наставку  „рата империја“ у Украјини (ВИДЕО)

КЦНС

Његово иницијално питање – да ли су борбе у Украјини последњи догађаји постимперијалног распада Совјетског Савеза или је овај рат заправо рат за почетак краја „Атлантске империје“ и рат за почетак остварења руског сна о успостави нове „Сверуске империје“, праћено је низом важних питања која прате дешавања на свим светским меридијанима.

Копривица у везу доводи нестабилности на улицама Париза, „вуду рачуноводство“ Бајденове администрације, протесте Грузијаца и приближавање Саудијске Арабије и Ирана и наглашава како причајући о актуелном тренутку у свету заправо говоримо и о томе како ће и наш мали балкански свет претрпети промене.Предавач низом слајдова евоцира прошломесечну трибину у којој је употребио термине „руска агресија“ и „руска империја“, што му је спочитано као неприклано у коментарима, те ове синтагме разлаже и објашњава као адекватне за илустрацију тренутног стања.

Подсећа Копривица и на навод са фебруарске трибине у којем је дефинисао политички циљ Атлантске алијансе као „распарчавање Русије подстицањем сепаратизма – Калињинград, Санкт Петербург, Кубан, Урал и Сибир, организовањем електронског референдума уз западни надзор“, истичући како је неколико дана потом и Путин истим речима описао идеју водиљу њему супротстављених снага.

Разматрајући оптужницу Међународног суда у Хагу која је недавно подигнута против Путина, а подсећајући на активности Карима Кана, који је током 2013. био саветник бившег команданта ОВК Фатмира Љимаја у случају Клечка, Копривица упућује и на нове речи високих званичника, попут амбасадора Пољске у Француској, који је изјавио како је украјинска криза пре свега борба за основне вредности и културу Запада, због чега је толико важно да их бране, а ако Кијев не успе у одбрани независности на бојном пољу – пољска војска ће морати да постане директан учесник у сукобу са Русијом.

Копривица закључује како нам се „ваља надати и молити да крвопролиће свих недужних у Украјини што пре стане. Да међу нама не отпочне.Да на време схватимо, да ако једни са другима складно не можемо, једни поред других у миру требамо живети“.

Предавање Данила Копривице „Рат у Украјини – РАТ ИМПЕРИЈА” може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

СВЕТ ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Новак Ђоковић и Карлос Алкараз изашли на вечеру пред међусобни меч који ће пратити цела планета (ФОТО/ВИДЕО)