101 ГОДИНА ЧАСОПИСА "БОРБА": Свечани јубилеј одржан у Дому војске (ФОТО)

Новости онлајн

22. 02. 2023. у 14:57

ПРЕД препуном салом Дома војске обележен је свечани јубилеј 101 године од оснивања часописа "Борба". Овом приликом су се окупиле бројне званице којима су уручене награде.

101 ГОДИНА ЧАСОПИСА БОРБА: Свечани јубилеј одржан у Дому војске (ФОТО)

Фото: Новости

Обележавање 101 годинe постојања имена „Борба“ и три године истоименог часописа започело је тачно у 12 часова. Пред препуним аудиторијумом интонирана је химна Србије "Боже правде" у извођењу Марије и Марине Гобовић. 

Међу присутним званицама били су јереји Српске православне цркве, представници Владе Србије, директори градских општина и школа. 

Први се присутнима обратио директор Борбе Андрија Јоргић који је говорио о настанку самог часописа кроз историју. Јоргић је овом приликом поменуо бројне афирмисане уметнике који су прошли кроз овај часопис као што су: Добрица Ћосић, Милош Црњански, Иво Андрић, Слободан Глумац, Богдан Тирнанић, Бранко В. Радичевић, Слободан Селенић, као и многи други. Такође је поменуо и бројне престижне награде које је добио, као и Сретенски орден који је добио у име самог часописа. Истакао је да му је најдража награда коју је добио "Слово љубве". Господин Јоргић је потом испраћен бурним аплаузом где га је на бини заменио помоћник министра културе Радован Јокић.

Фото: Новости

Андрија Јоргић

Очекивао се долазак председника Народне скупштине Републике Србије и члана Председништва Српске напредне странке Владимира Орлића који је ипак био спречен да дође. У његово име се публици обратио народни посланик Александар Марковић.

- Господин Владимир Орлић, који због своји бројних обавеза ипак није могао данас да буде са нама, пренео је своје поздраве. Ваше име, име "Борба" симболично обележава и ово наше време, зато што нам у овим бурним, све само не једноставним временима, не остаје ништа друго него да се заједничким снагама боримо за успешну, пристојну и уређену Србију. Србију која самостално доноси своје одлуке и штити своје државне и националне интересе. У тој борби потребна је пуна посвећеност свих оних којима је Србија у срцу и свих који желе и могу да дају свој пун допринос у остварењу заједничког циља. У то име желим вам још много добрих, успешних и борбених година - навео је Марковић.

Након уводног обраћања започела је церемонија додела награда. Прва награда листа "Борбе" припала је директору Архива Војводине др Небојши Кузмановићу. Директор општине Звездара, Владан Јеремић, следећи је примио награду. Након њега награде су припале Културном центру Крушевац, Музеју наивне и маргиналне уметности, Туристичкој организацији и оштини Инђија, Савезу Срба Словена, Данијели Павић у име основне школе Драгојло Дудић на Звездари, председнику општине Смедеревска Паланка Николи Вучену, Николи Радановићу, Александру Гајовићу, Драгану Шаши. На крају је награду примила и породица Стојановић са КиМ која је добила огроман аплауз. Овим се завршила додела награда на церемонији 101 година од оснивања листа "Борба".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан критиковао је шефице десничарских странака у Италији и Француској што нису постигле договор о удруживању у следећем сазиву Европског парламента.

14. 06. 2024. у 17:25

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

ЗВЕЗДА СЕ РЕШИЛА ВЕЗИСТЕ: Странац напустио Маракану, а остаје у Суперлиги