СКУЛПТУРА У ЦЕНТРУ КРУШЕВЦА СИМБОЛ ВЕЛИКЕ ТРАГЕДИЈЕ: Великог вајара инспирисала Милица (18) која је скочила са куле (ФОТО)

С.БАБОВИЋ

09. 02. 2023. у 14:29

СКУЛПТУРА „Крушевљанка“ налази се испред Хотела „Рубин“ у Крушевцу и дело је значајног аутора Димитрија Симића (1927-1992).

СКУЛПТУРА У ЦЕНТРУ КРУШЕВЦА СИМБОЛ ВЕЛИКЕ ТРАГЕДИЈЕ: Великог вајара инспирисала Милица (18) која је скочила са куле (ФОТО)

Foto:S.Babović

Настала је у оквиру вајарске колоније на манифестацији Беловодска розета 1984. године. Израду ове скулптуре прати и легенда, која говори о уметниковој инспирацији. Симић је, бар се тако прича, био инспирисан судбином Милице Костић (18) из Стројинаца код Бруса, ученице Средње медицинске школе, која је 10 година пре настанка дела скочила са 11. спрата Рубинове куле у Крушевцу како би се спасла од силовања.

Тај догађај био је врло свеж у сећању уметника, који је у запаженој каријери оставио више од 60 вајарских дела од глине, дрвета, гипса, камена и бронзе. Историчарка уметности Биљана Грковић наводи у тексту "Скулптуре у јавном простору“ да је "Крушевљанка снажно моделована, рађена у традицији српске модернистичке школе вајарства".

- Отварање колоније пратила је идеја да сваке године по једно дело које настаје током трајања и рада ове колоније буде постављено на јавним површинама у граду и у оквиру зелених површина тадашњих радних организација, како би обогатиле ликовни живот у граду и оплемениле природу - наводи историчарка уметности Биљана Грковић.

Тако се "Крушевљанка“ нашла испред хотела "Рубин“,који је данас у приватном власништвом и годинама у реконструкцији. Да је ова скулптура једна од значајнијих Симовићевих дела спомињу готово сви његови биографи и хроничари прошлости Крушевца.

МИЛИЦА ПРЕДОСЕТИЛА ТРАГЕДИЈУ?

СЕЋАЊА на Милицу Костић, која је изабрала смрт скочивши са зграде, да је не би силовали, чува и прота Милан Костић, њен брат од стрица.

- Сећам се њеног последњег одласка, видео сам је тог дана, баш одавде кренула је истим путићем у школу, као и много пута пре – испричао је својевремено прота Милан за „Новости“. - Мајка и отац су је испраћали у школу. Изгледало је као да је слутила да ће се нешто десити, окренула се према њима и заплакала је.

-Биста "Јован Поповић“ пред истоименом школом, "Крушевљанка“, скулптура испред хотела "Рубин“, значајнији су радови Димитрија Симића - наводи Слободан Симоновић у "Енциклопедији Крушевца и околине“.

Сећање на Милицу углавном се данас везује за њен родни крај. У Цркви Светог архангела у селу Дупци код Бруса где је крштена, на дан њене смрти служи се литургија. Мученичка смрт смерне ученице, али и њен "подвижнички живот“ верно су описани у књизи "Борба за достојанство“ архимандрита Тихона Ракићевића из Студенице.

БОНУС ВИДЕО - МУРАЛ ПОСВЕЋЕН МАРКУ ЖИВИЋУ: Крушевац одао почаст преминулом глумцу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

ПРАВО ПРОЛЕЋЕ, МАЛО СУНЦЕ, МАЛО КИША: Временска прогноза за уторак, 21. март