ЉУБАВ СТАЛА У 181 ЛОГОРСКО ПИСМО: Збирка преписке београдског пара Јовановић стигла у Музеј жртава геноцида

В. Црњански Спасојевић

08. 02. 2023. у 17:30

ДА готово цео један ратни живот и љубав могу да стану у 181 писмо, доказ су Београђани, брачни пар Љубомир и Босиљка Јовановић.

ЉУБАВ СТАЛА У 181 ЛОГОРСКО ПИСМО: Збирка преписке београдског пара Јовановић стигла у Музеј жртава геноцида

В.Ц.С.

Толики је, наиме, број дописница које су, на унапред припремљеним формуларима, ово двоје људи разменили током Љубомировог боравка у немачким логорима током Другог светског рата.

Ова драгоцена збирка преписке стигла је данас у Музеј жртава геноцида и, како нам је речено, после потписивања реверса почеће њено проучавање.

- За сада знамо да је у питању брачни пар Јовановић - кажу у Музеју. - Босиљка је живела у Вардарској 2, у Београду, и на ту адресу јој је Љубомир слао писма од 11. јула 1941. до 5. октобра 1944. године. Тог дана, судећи по печату америчке војске на последњем писму, Љубомир је дочекао ослобођење. Пре тога боравио је у више логора за војне заробљенике у Трећем рајху. Највећи број писама је послао он супрузи, а мањи број она њему.

В.Ц.С.

Прво писмо Љубомира Јовановића супрузи из логора

За сада се само зна да је овај војни заробљеник из Београда био заточен у логору Офлаг 6, у западном предграђу Оснабрика, у близини Дортмунда, као и Сталагу 2 код Старграда, на 2,4 километра западно од Хамерштајна, у Померанији.

У овом другом логору су, осим српских, били смештени и пољски, француски, беглијски, холандски, совјетски, италијански и амерички ратни заробљеници. У питању је један од првих нацистичких кампова, још из 1933. године, првобитно намењен ухапшеним немачким комунистима.

В.Ц.С.

Последње Љубомирово писмо Босиљки


Први заробљеници Југословенске краљевске војске, њих више од 1.500, стигли су у Офлаг 6 већ 26. априла 1941, свега неколико дана после капитулације. До краја рата кроз логор их је прошло више од 6.000. Британска авијација је 6. децембра 1944. бомбардовала логор и тада је погинуло 116 југословенских официра. Ниједан није смео ни да провири из бараке и потражи заклон, јер су немачки стражари одмах отварали ватру. Авијација је митраљирала заробљенике и касније, приликом евакуације логора.

Иначе, током прве године заробљеништва Босиљка и Љубомир разменили су 29 писама, 1942. године укупно 92, 1943. године 20 и 1944. године 40 дописница. Њихова преписка само је мањи део историјских артефаката до којих Музеј долази било донацијама, било куповином вредне грађе, која говори о животу и страдањима наших људи у Другом светском рату.

БОНУС ВИДЕО - КРАЈ НА ВЕШАЛИМА: Највеће суђење 20. века ратним злочинцима одржано је у Нирнбергу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

Коментари (0)

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори