КАЗНА ЗА БАХАТУ ВОЖЊУ СА СМРТНИМ ИСХОДОМ КАО ЗА УБИСТВО: Предлог родитеља деце страдале у саобраћају

В.Ц.С.

07. 02. 2023. у 15:18

РОДИТЕЉИ деце смртно страдале на пешачким прелазима широм Србије договорили су се да покрену масовну акцију за хитну измену Закона о безбедности саобраћаја на путевима и Кривичног законика. Ова одлука је донета после, четвртог по реду, протестног скупа у Крагујевцу, код пешачког прелаза где је, 7. децембра 2022. године, погинула девојчица Николина Јанковић због бахате вожње неодговорног возача, а међу организаторима захтева је и њена мајка Вера.

КАЗНА ЗА БАХАТУ ВОЖЊУ СА СМРТНИМ ИСХОДОМ КАО ЗА УБИСТВО: Предлог родитеља деце страдале у саобраћају

Фото: Танјуг

У захтеву, који ће ове недеље предати највишим државним функционерима, они траже да ограничење у насељеним местима на критичним тачкама и пешачким прелазима буде 30 км/х, уместо досадашњих 50 км/х. Сва та безбедносно ризична места, кажу, морају бити обележена знаком упозорења "црна тачка" или пешачки прелаз.

Траже и да се на пешачким прелазима, где је настрадао макар један пешак, обавезно постављају лежећи полицајци, као и да се уведе законска обавеза за пешаке и бициклисте да приликом кретања коловозном траком, када нема тротоара, морају да носе флуоресцентни прслук или флуоресцентне траке. Исто важи и у условима ноћног кретања са смањеном уличном расветом и код мање видљивости због магле, кише, снега или поледице, како у насељу, тако и ван њега.

Захтевају и да опште ограничење на критичним деоницама ауто-путева, обележених видним знаком упозорења "црна тачка", буде 100 км/х уместо досадашњих 130 км/х.

У Кривичном законику предлажу пооштравање казни. Тако би, ако је наступила смрт једног или више лица због бахате вожње, уместо две до 12 година затвора, било предвиђено пет до 15 година, као за убиство. Казна за агресивну вожњу са смртним исходом на пешачком прелазу била би кажњавана до 30 година затвора без могућности помиловања, а као једну од санкција предлажу и трајну забрану управљања моторним возилом.

Сви починиоци тешког кривичног дела у јавном саобраћају са смртним исходом морали би, према овом предлогу, да чекају суђења у притвору.

Заједничку петицију родитеља већ је потписало неколико хиљада грађанки и грађана, а са текстом захтева ове недеље родитељи ће упознати председника Скупштине Слободана Орлића, шефове свих посланичких група, као и министре правде Мају Поповић, за бригу о породици Дарију Кисић Тепавчевић и саобраћаја Горана Весића.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (5)

МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Иванин отац познат је јавности, а пре глуме заједно са њим се бавила необичним занимањем