КАЗНА ЗА БАХАТУ ВОЖЊУ СА СМРТНИМ ИСХОДОМ КАО ЗА УБИСТВО: Предлог родитеља деце страдале у саобраћају

В.Ц.С.

07. 02. 2023. у 15:18

РОДИТЕЉИ деце смртно страдале на пешачким прелазима широм Србије договорили су се да покрену масовну акцију за хитну измену Закона о безбедности саобраћаја на путевима и Кривичног законика. Ова одлука је донета после, четвртог по реду, протестног скупа у Крагујевцу, код пешачког прелаза где је, 7. децембра 2022. године, погинула девојчица Николина Јанковић због бахате вожње неодговорног возача, а међу организаторима захтева је и њена мајка Вера.

КАЗНА ЗА БАХАТУ ВОЖЊУ СА СМРТНИМ ИСХОДОМ КАО ЗА УБИСТВО: Предлог родитеља деце страдале у саобраћају

Фото: Танјуг

У захтеву, који ће ове недеље предати највишим државним функционерима, они траже да ограничење у насељеним местима на критичним тачкама и пешачким прелазима буде 30 км/х, уместо досадашњих 50 км/х. Сва та безбедносно ризична места, кажу, морају бити обележена знаком упозорења "црна тачка" или пешачки прелаз.

Траже и да се на пешачким прелазима, где је настрадао макар један пешак, обавезно постављају лежећи полицајци, као и да се уведе законска обавеза за пешаке и бициклисте да приликом кретања коловозном траком, када нема тротоара, морају да носе флуоресцентни прслук или флуоресцентне траке. Исто важи и у условима ноћног кретања са смањеном уличном расветом и код мање видљивости због магле, кише, снега или поледице, како у насељу, тако и ван њега.

Захтевају и да опште ограничење на критичним деоницама ауто-путева, обележених видним знаком упозорења "црна тачка", буде 100 км/х уместо досадашњих 130 км/х.

У Кривичном законику предлажу пооштравање казни. Тако би, ако је наступила смрт једног или више лица због бахате вожње, уместо две до 12 година затвора, било предвиђено пет до 15 година, као за убиство. Казна за агресивну вожњу са смртним исходом на пешачком прелазу била би кажњавана до 30 година затвора без могућности помиловања, а као једну од санкција предлажу и трајну забрану управљања моторним возилом.

Сви починиоци тешког кривичног дела у јавном саобраћају са смртним исходом морали би, према овом предлогу, да чекају суђења у притвору.

Заједничку петицију родитеља већ је потписало неколико хиљада грађанки и грађана, а са текстом захтева ове недеље родитељи ће упознати председника Скупштине Слободана Орлића, шефове свих посланичких група, као и министре правде Мају Поповић, за бригу о породици Дарију Кисић Тепавчевић и саобраћаја Горана Весића.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ РИБЉЕ ЧОРБА: Бора се присетио најтежих тренутака - Депресија, хтео сам да престанем да певам

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ "РИБЉЕ ЧОРБА": Бора се присетио најтежих тренутака - "Депресија, хтео сам да престанем да певам"

ФРОНТМЕН легендарне рок групе "Рибља чорба" написао је бројне хитове, како за свој бебд, тако и у сарадњи са колегама и пријатељима.

17. 06. 2024. у 20:22

Коментари (5)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма