БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ: Деца су спретни корисници, али не и компетентни

Novosti online

07. 02. 2023. у 13:03

СВАКЕ године 180 земаља света се удружује како би подигле свест о опасностима и изазовима коришћења интернета, посебно за децу. Наша земља се прикључила јуче конференцијом "Дан безбедног интернета" 2023.", а главне теме биле су вршњачко насиље и говор межње на интернету, као и његов утицај на ментално здравље младих.

БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ: Деца су спретни корисници, али не и компетентни

Foto: Profimedia

Према речима Слександра Јовића, помоћника министра просвете деца данашњице јесу спретни корисници интернета, али не и компетентни.

- Да би били дигитално компетентни морају да имају знања, вештине и ставове, познаје могуће канале и принципе комуникације. Образовно окружење мора да им помогне да овладају савременим технологијама. Интернет је друштвени феномен, зато морамо децу да ојачамо да са њега узму само оно најбоље. Ако не покажемо чему он све може да служи користиће га само за игрице и друштвене мреже - рекао је Јовић.

У овим напорима Mинистарству просвете велику помоћ колега из информисања и технологије.

Милан Добријевић, државни секретар у Министарству за информисање нагласио је да на овој активности њихов ресор ради годинама уназад:

- Показујемо висок ниво друштвене одговорности у овој области. Нашој деци су омогућена технолошка средства доступна као и њиховим вршњацима у свету. Колико год да је интернет неисцрпан извор знања он је болест модерног доба. Већ у првим контактима са мрежом морају да знају и све проблеме које носи.

Са тим у вези формиран је и Национални контакт центар за безбедност на интернету, једини такав инструмент у региону као последња линија одбране.

-  Наша улога не треба да буде враћање са погрешног пута, већ правовремена едукација - рекао је Добријевић.

Дејана Костадинова, директорка Уницефа у Србији наглашава да сеца јако рано почињу да користе мобилне телефоне и проводе много времена на мрежи., али често не знају да чувају своју приватност и личне податке. Зато морамо да образујемо наставнике и родитеље да их науче да се заштите.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

ВОЗАЧ 56-ице НИЈЕ СТИГАО ДО ОКРЕТНИЦЕ: Кардиолог открива који су симптоми срчаног удара - мушкарци их чешће ИГНОРИШУ