ЧУВАЈТЕ НАМ МОДЕРНУ ТРАДИЦИЈУ: Креативци оставили поруке за наредне генерације у временској капсули у темељима Центра "Ложионица"

В. Н.

05. 02. 2023. у 06:45

КРЕАТИВНИ амбасадори националне платформе "Србија ствара", али и бројни други истакнути уметници, иноватори и научници, међу којима и Милош Биковић, Лена Ковачевић и Стефан Миленковић, оставили су своје личне поруке у временску капсулу која ће бити положена у темеље креативно-иновативног мултифункционалног центра "Ложионица", саопштили су из платформе "Србија ствара".

ЧУВАЈТЕ НАМ МОДЕРНУ ТРАДИЦИЈУ: Креативци оставили поруке за наредне генерације у временској капсули у темељима Центра Ложионица

Фото З. Јовановић

Поруке су намењене будућим генерацијама креативаца и иноватора, а идеја је да временска капсула буде отворена када зграда Ложионице буде поново реконструисана и адаптирана у неки, у будућности, још савременији и модернији центар креативних индустрија и иновација.

- Драге колеге из будућности, надам се да је за вас створена позитивна културна клима у којој можете слободно да стварате. Желим вам да откријете нове димензије креативности, подстакнути сопственом маштом, интуицијом и да уживате у наслеђу које је настало генерацијама пре вас. Велики поздрав уз молитву да нам чувате Србију и негујете вашу креативност и знање које је неопходно за генерације које долазе - каже музичарка Лена Ковачевић.

Глумац и продуцент Милош Биковић охрабрио је младе људе да стварају.

- Кад год се млади и креативни људи срећу долази до експлозије идеја и до укрштања умећа, знања и искустава и креативности које увек на неочекиван и диван начин експлодира и роди нешто ново - рекао је Биковић.

Глумица Јелена Гавриловић каже да се креативци вековима сусрећу са изазовима.

- Желим младим људима светлу будућност коју надам се да већ живите, са чистим ваздухом, здравом природом и окружени добрим људима - порука је глумице Гавриловић.

Мултииструменталиста Слободан Тркуља поручује српским креативцима да се играју када стварају.

Фото Промо

- Само кроз игру човек може дотаћи небеске висине. Нека вам корен буде дубоко у звуку наше традиције, а срце нека вас храбро води у ново и непознато. Стварајте смело. Одговорите на све изазове добровољно. Држите свој правац који год ветрови да дувају. Будите јунак своје приче који ће на крају овоземаљског пута моћи да се окрене и каже: добро сам се борио. Сад је време да други наставе уместо мене. И чувајте нам модерну традицију. Она је звук српске прошлости, садашњости и будућности - навео је извођач и композитор Тркуља.

Виолиниста и професор Стефан Миленковић каже да "овакав један центар представља феноменални светионик и дивну тачку за младе".

Поред поменутих, поруке су оставили и Нордеус фондација, модни креатор Александар Николић, хирург и научник Мирослав Љ. Ђорђевић, позоришна редитељка Ивана Вујић, Сања Керкез оперска певачица, ЕYОТ џез бенд, Институт за физику у Београду, Виктор Киш, вајар и мултимедијални уметник, Ана Крстајић, композиторка, Ивана Васић, костимографкиња, музичар Петар Марић, уметнички и модни фотограф Небојша Бабић.

У временској капсули су поруке оставили и Марко Брун из Галерије Штаб, Иван Бркљач, директор организације "Тачка повратка", Матеја Ристић, мултимедијални уметник, Александра Денда, кантауторка и многи други.

РЕАЛИЗАТОРИ

НОСИОЦИ и идејни творци пројекта су Канцеларија за информационе технологије и еУправу и национална платформа "Србија ствара", док архитектонско решење потписује студио "АКВС архитектура", победници јавног међународног архитектонско-урбанистичког конкурса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

НАКОН ВУЧИЋЕВИХ ПИТАЊА МУК: Председник о лажним патриотама (ВИДЕО)