СРПСКИ ХРАМ У ЗАГРЕБУ СИНУЋЕ ВЕЋ ДО ВАСКРСА: У мају завршетак најкомпликованијих радова (ФОТО)

Јурица Керблер - Стални дописник из Загреба

05. 02. 2023. у 11:00

ТРИ године после катастрофалног загребачког земљотреса ближи се крају обнова храма Преображења Господњег у центру града.

СРПСКИ ХРАМ У ЗАГРЕБУ СИНУЋЕ ВЕЋ ДО ВАСКРСА: У мају завршетак најкомпликованијих радова (ФОТО)

Фото Ј. Керблер

Тог 22. марта 2020. тачно у 6.24, земљотрес је тешко оштетио Храм, заштићено културно добро, а слике светиње, након два јака удара, биле су страшне. Обрушио се свод, оштећене су фреске, под је био прекривен циглом и малтером. Страдао је и звоник, који и данас стоји покрај цркве и чека када ће поново бити постављен на своје место. Према најавама надлежних, у мају се очекује крај већине најкомпликованијих радова.

До сада је обављен технички најтежи посао скидања звоника, тешког шест тона, а поред цркве је постављена дивовска дизалица која је подигла бакарну конструкцију. Сличан посао је урађен и на загребачкој катедрали, која је такође страдала у земљотресу.

- У самом храму је све санирано и још предстоје само радови на крову и звонику - каже протојереј-ставрофор, загребачки архијерејски намесник и старешина храма отац Душко Спасојевић. - У самом храму још су постављене скеле, а биће тако док се не заврше сви радови са осликавањем.

Најсрећнији су верници, који су три године пратили како се обнавља њихова црква, редовно састајалиште Срба у Загребу. Стрпљиво су дочекали дане да се радови приближе крају и да ускоро буду уклоњене све скеле и храм засја у пуном сјају. Отац Душко Спасојевић бринуо је да се организују радови и да се иде максимално брзо, а стално је и патријарх Порфирије био у току, од првих дана како је храм страдао и како је са тугом видео тешка оштећења, до времена када је урађен пројекат и стручњаци преузели бригу око обнове.

Највећа оштећења била су на сводовима храма, са којих је отпао малтер са фрескописом, а звоник се накривио од удара земљотреса. Претила је велика опасност да неки нови потрес, па и блажи од првог, сруши торањ, што би била катастрофа, јер је храм у центру града, на Цветном тргу, окружен стамбеним зградама. И иначе је била срећа што је избегнута још већа несрећа када се обрушио свод. У Загребачко-љубљанској митрополији су због свега тога одлучили да у обнову иду одмах, да се не чека, како не би оштећења била и тежа.

Фото Танјуг

Патријарх Порфирије

Није било лако и једноставно, јер искуства у обнови цркава има мали број наших стручњака. Посао није смео да се олако схвати и обави, већ је требало храм учинити безбедним за будућност. Уосталом, загребачки храм већ је једном страдао у земљотресу давне 1880. године и наредних су година извођени опсежни радови према нацртима познатог архитекте Хермана Болеа. Тада је постављен и садашњи иконостас са иконама које је радио сликар Епаминондас Бучевски, а Боле је још неколико пута мењао пројекат и дао храму нови изглед, који се до данас није мењао. Једино што су у овом веку урађене фреске које је насликао познати руски мајстор икона Николај Мухин.

Фото Ј. Керблер

Одлука је пала да се иде у конструкцијску обнову која је укључивала ојачање зидова и звоника. Архитекте и статичари су урадили пројекат целовите обнове по којем су организовани радови који још увек трају. Помогли су многи, пристигле су многе донације јер је свима било стало да се солидно уради посао. Шеф пројекта Ива Рукавина имала је јасну визију, а средства је обезбедила и Европска комисија из Фонда солидарности. Скелу су радници подигли одмах након одлуке да се иде у свеобухватну обнову, скинут је комплетан спољни слој са цркве, те венци на храму који су били трули. Након тога је скинут малтер и у унутрашњости и зид учвршћен посебном техником. Радови су били врло компликовани, бушене су рупе на зидовима у које су постављена чврста сидра. Понекад су се радили компромиси, али је највећи проблем био санирање оштећених зидова који су из 19. века. Уз све то радови су ишли брзо, а требало је скинути фреске и ојачати свод, а фреске ће тек доћи на ред. Када буде све готово, храм ће бити безбедан и у случају најјачих земљотреса.

Фото Ј. Керблер

За време обнове храм су заједно посетили тада митролит Порфирије и загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић, а литургијски живот је био једно време пресељен у гимназијску капелу, али су се богослужења, како су радови напредовали, одвијали под скелама. Верници су прикупили и знатна средства за радове који су због тога још солидније и свеобухватније изведени, а отац Спасојевић је поносно говорио да су помагали људи добре воље, свесни важности храма за православну заједницу у Загребу. Тако је православна црква, од важнијих објеката, обновљена међу првима у Загребу, а сада преостају завршни радови да се Васкрс дочека како то и доликује.

ЛИТУРГИЈЕ

РАДОВЕ су изводиле две специјализоване фирме, из Цавтата и из Сплита. Пројектанти и архитекте су успели храм да оспособе веома брзо, тако да су у њему верници могли да се окупљају и за време радова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

РУСИ РАСПОРЕЂУЈУ УБИТАЧНЕ РАКЕТЕ НА ОСТРВУ: Јачају снаге усмерене на верног америчког савезника, огласио се Шојгу