ОТИМАЈУ НАМ ДЕДОВИНУ, А ВРЕБАЈУ И СНАЈПЕРИМА: "Новости" са мештанима код Лепосавића, који су одлучни у намери да одбране своје (ВИДЕО)

Д. ЗЕЧЕВИЋ

03. 02. 2023. у 11:00

ОВО је наша дедовина. Ту су наше куће, имања, шуме, гробови наших предака, црква из 9. века.

ОТИМАЈУ НАМ ДЕДОВИНУ, А ВРЕБАЈУ И СНАЈПЕРИМА: Новости са мештанима код Лепосавића, који су одлучни у намери да одбране своје (ВИДЕО)

Протест због одлуке Приштине о експропријацији, Фото Д. З.

Ту су нам породице, деца, а због радова које планирају косовске власти, на земљи коју нам отимају, наша деца су на нишану снајпериста који последњих неколико дана дежурају на околним брдима.

Овим драматичним речима мештани села Дрен, окупљени на саобраћајници Лепосавић-Јариње, описују терор који трпе након што је, по налогу Приштине, стигла тешка механизација у пратњи специјалаца РОСУ, са циљем да се на српској земљи изгради база пограничне полиције.

Револтирани због једностране одлуке приштинских власти да изврше експропријацију више од 80 хектара имовине у приватном, али и друштвеном власништву на овом подручју, и планираног рушења гробља и цркве из 13. века, мештани протестују од среде по подне.

Све време практично се налазе "на нишану", јер су недалеко до њих, на неколико стотина метара распоређени наоружани припадници косовске полиције поред својих возила.

Такође, припадници РОСУ, наоружани дугим цевима, налазе се и на следећој деоници пута који се одатле рачва ка врху брда, а са друге стране ка сеоском гробљу.

- Имам хектар и по земље од којих је пола хектара под шумом на месту званом Марков крш, а од које живи моја породица - каже нам Славољуб Лазовић, један од старијих мештана који су и ноћ између среде и четвртка провели на путу. - Нећемо се померити одавде док год се не повуче једнострана одлука тзв. косовских власти о експропријацији имања.

И тридесетогодишњи младић из Дрена, који са родитељима, супругом и двоје деце као и братом живи у овом селу, и то од пољопривреде и фарме стоке, објашњава нам - док идемо ка гробљу лоцираном на катастарским парцелама које планирају да запоседну косовске власти - да у селу има око 250 житеља и да ће сви, макар и животима, бранити своја имања.

- Наша црква се спомиње у записима из 1324. године, када Шиптара није готово ни било на овим просторима, а сада хоће да нас окупирају и отму нам наша имања. Иако је изградња базе за тзв. пограничну полицију планирана и делом на брдима, нама су и та брда значајна.

Сада се на њима налазе косовски специјалци наоружани снајперима - прича нам револтирано овај младић.

Он поручује да у Дрену не бране само своје село већ и читав север Косова и Метохије од окупације. Зато, каже, очекују подршку грађана и Лепосавића, али и свих осталих средина са севера.

- Погледајте, овде има надгробних споменика из 1897. године, а они планирају да нам руше гробље - прича други младић из Дрена.

На то се надовезује Дејан Обрадовић, чија се кућа налази недалеко од школе у селу, који прича како су у јутарњим сатима припадници РОСУ џиповима пролетели сеоским путем и да су га умало згазили.

Када су започели мирни протест, радови на проширењу пута су обустављени, а мештани, уплашени због повећаног присуства косовске полиције, апелују на међународне представнике да зауставе косовске власти у једностраним акцијама и одузимању српске имовине.

ПИСМО АМБАСАДОРИМА КВИНТЕ

ПРЕДСЕДНИК Српске листе Горан Ракић, у име српског народа и власника земље која се нашла на мети отимачине Приштине, упутио је протестно писмо амбасадорима САД, Велике Британије, Француске, Италије, Немачке, као и шефовима мисија ЕУ, УНМИК, ОЕБС и команданту Кфора. Како је наведено у саопштењу председника СЛ, у писму је јасно указано на кршење свих правних прописа којима је регулисано питање експропријације, те да је овај поступак неприхватљив за власнике непокретности, и српски народ који живи на северу КиМ, који ове једностране потезе разуме као институционално насиље и отимачину.

Уједно су у писму сви позвани да хитно зауставе ове нелегалне поступке и спрече даље угрожавање мира, правне и физичке сигурности нашег народа од режима Аљбина Куртија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЧКАЉИН ИНТЕРВЈУ ПРЕД СМРТ Ја гладујем? Ма где то има? Мучимо се... Као и сваки пензионер