РЕМ ЋЕ НОВЧАНО КАЖЊАВАТИ ЕМИТЕРЕ? Радна група за измене Закона о електронским медијима почела рад

V.C.S.

02. 02. 2023. у 21:19

РЕМ би коначно, после вишегодишњих захтева, могао да добије могућност да финансијски кажњава емитере који се огреше о закон! Да ће се овај предлог наћи на столу Радне групе за израду измена Закона о електронским медијима, за "Новости" је потврдио Раде Вељановски, члан Радне групе.

РЕМ ЋЕ НОВЧАНО КАЖЊАВАТИ ЕМИТЕРЕ? Радна група за измене Закона о електронским медијима почела рад

FOTO: Arhiva novosti

- Полазиште за наш рад су Медијска стратегија и нова ЕУ Директива о аудио-визуелним медијским услугама. Медијска стратегија предвиђа такву алатку у рукама РЕМ-а и ми ћемо о њој разговарати. Не знам да ли ће се на крају наћи у закону, али о њој ћемо свакако дискутовати - каже Вељановски за "Новости".

У већини европских земаља, али и у појединима у региону, попут Хрватске и Мађарске, регулаторна тела за електронске медије директно наплаћују казне онима који у ударном термину приказују садржаје које по закону не би смели или на било који други начин крше прописе. Исто то је тражило и домаће регулаторно тело, а према речима председнице Савета РЕМ-а Оливере Зекић, за то имају подршку ОЕБС-а.

FOTO: Arhiva novosti

Члан Радне групе: Раде Вељановски


- РЕМ тренутно може да изрекне четири врсте казни за пружаоце медијских услуга - објашњава Зекић. - То су опомена, јавно упозорење, забрана формата од 24 сата до месец дана и одузимање дозволе. Опомена и јавно упозорење су више педагошке мере, које не дају пуно резултата. Забрана формата се показала као контрапродуктивна, јер је испала бесплатна реклама за одређене емисије, док је одузимање дозволе радикална казна, чије је изрицање примерено за учињено кривично дело, попут рушења уставног уређења, а не за прекршај.

Опомену и јавно упозорење емитери који су прекршили закон морају да објаве у неком штампаном издању и у ударном термину, на телевизији. По закону, они не сносе никакве друге последице и ове мере их не погађају превише. Забране формата, тј. емисија, раније су изрицане одређеним телевизијама због ријалити програма, попут "Парова". Међутим, када се прочује да је емисија забрањена, то јој само повећа гледаност пошто поново почне емитовање.

Досадашње казне без ефекта: Оливера Зекић
 

Осим тога, како објашњава Зекић, многе ствари које су спорне не емитују се или су "закамуфлиране" у емисијама на телевизијама са националном фреквенцијом (нпр. голотиња), док се потпуно слободно приказују на "јутјубу", над којим РЕМ нема ингеренцију.

- Недостаје нам казна која би била између ових благих и оних радикалних. Према нашем мишљењу, то је новчана казна коју бисмо могли директно да изрекнемо медијском пружаоцу услуга. Она је најбољи начин да се пружаоци услуга доведу у ред, што је показала пракса европских и суседних земаља - констатује Зекић.

Како је најављено, Радна група би нацрт измена Закона о електронским медијима требало да заврши до краја првог квартала ове године. После тога следи јавна расправа и изјашњавање домаћих и међународних институција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

"СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ" Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

СЛУШАЈТЕ председника Србије и његову искрену оцену ситуације у Украјини, написао је финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком на Иксу, цитирајући председника Србије Александра Вучића.

16. 06. 2024. у 14:34

Коментари (0)

АЛБАНЦИ НАПАЛИ СРПСКЕ НАВИЈАЧЕ! Почели тучу на ЕУРО 2024, али када се чуло Јуриииш! - нису се провели добро (ВИДЕО)