СЛАВА НОВЕ ПАРОХИЈЕ: Српска заједница прославила је у петак у Риму Савиндан

М. Остојић

29. 01. 2023. у 10:58

У РИМУ је српска заједница прославила у петак увече Савиндан у организацији нове Српске црквене општине и новорегистроване Парохије Свети Сава, а у сарадњи са Амбасадом Републике Србије и Амбасадом Републике Србије при Светој столици и Сувереном малтешком реду.

СЛАВА НОВЕ ПАРОХИЈЕ: Српска заједница прославила је у петак у Риму Савиндан

Фото М. Остојић

Иако српска заједница у Риму постоји од 1991. године, никада није била званично регистрована, тако да је сада први пут била одржана Академија посвећена нашем просветитељу, уз поздравну реч одлазећег амбасадора Србије Горана Алексића. У амбијенту који су обележили славски колач, свећа и жито, одржан је и уметнички програм у пуној сали при амбасади.

Млади теолог Иван Плавшић, новоизабрани председник Црквеног одбора, подсетио је на дело просветитеља Светог Саве и важност новог почетка, а уз благослов епископа аустријско-швајцарског, Италије и Малте Андреја Ћилерџића.

Иван Плавшић, Фото М. Остојић

За промене у животу Срба у Риму изборили су се тако што је Српска црква, у сарадњи са народом из Рима и младим теолозима, успела да оснује заједницу која има чисто црквени карактер, Општину Светог Саве и Парохију Светог Саве.

- То је од 12. децембра 2022. постао орган који ће се бавити искључиво организовањем рада и живота наше цркве у Риму - прича нам нови председник Српске црквене општине Иван Плавшић.

Након регистровања Српске црквене општине и Парохије владика Андреј је упутио захтев Католичкој цркви за добијање простора. Од Ватикана је стигло одобрење за коришћење мале цркве у близини чувене Санта Марија Мађоре. Ако потребе овдашњих Срба буду такве, број литургија би се могао повећати са две на четири месечно. Тренутно отац Роман Фишер из Беча, који се преобратио у православну веру, долази два пута месечно да служи.

Амбасадор Горан Алексић, Фото М. Остојић

Иван Плавшић наглашава важност светосавског наслеђа које спаја Исток и Зпад, спаја све културе и народе и Српска црквена општина бавиће се промоцијом српске културе, развојем литургијског и духовног живота, стварањем добрих контаката са свим црквама, како католичком, тако и са православним које делују на територији Рима и Италије.

Засад цркву и долазак оца Фишера из Аустрије издржава Епархија аустријско-швајцарска, Италије и Малте.

Фото М. Остојић

ДОЛАЗАК СВЕШТЕНИКА

ПАРОХИЈА је регистрована у Риму као религиозна организација и држава Италија ју је као такву и признала. Иначе је владика Андреј последњих неколико година већ слао свештенике из Трста или из Аустрије у Рим и бавио се организацијом црквеног живота и служењем свете литургије, с циљем да окупи људе у дијаспори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

УБИЈЕН АНТОН ИГОШИН: Репрезентативац погинуо у Украјини