ВЛАДА УСВОЈИЛА СЕТ ПРАВОСУДНИХ ЗАКОНА: Лакше спровођење уставних промена

В.Ц.С.

17. 01. 2023. у 16:43

ВЛАДА је на дашањој седници усвојила сет предлога правосудних закона, неопходних за спровођење уставних промена, који су везани за организацију и уређење правосуђа.

ВЛАДА УСВОЈИЛА СЕТ ПРАВОСУДНИХ ЗАКОНА: Лакше спровођење уставних промена

Фото Танјуг

Циљ је, наводе уВлади, да се ојача владавина права и повећа правна сигурност кроз независније судство и самосталније јавно тужилаштво, као и да се испуне обавезе преузете у процесу европских интеграција.

Усвојени су предлози закона о судијама, Високом савету судства, уређењу судова, јавном тужилаштву и Високом савету тужилаштва. Закон о судијама регулише питања независности судија, услова за њихов избор, сталност, непреместивост, имунитет и неспојивост послова са судијском функцијом. Најважније измене односе се на то да судије више неће бирати Народна скупштина, већ Високи савет судства.

Предлогом закона о Високом савету судства прописује се положај, надлежност, организација и начин рада Савета, као и услови и поступак за избор изборноr члана, трајање мандата и престанак његове функције.

Нова законска решења прецизно уређују и организацију и надлежност јавног тужилаштва, услове, поступак за избор и престанак функције, права и дужности, вредновање њиховог рада, дисциплинску одговорност и друго.

Предлогом закона о Високом савету тужилаштва одређује се положај, надлежност, организација и начин рада ВСТ, као и услови и поступак за избор изборног члана Савета. Он има 11 чланова - пет јавних тужилаца, које бирају носиоци јавнотужилачке функције, четири истакнута правника, које бира парламент, плус врховни јавни тужилац и министар правде, као чланови по положају.

Законом о уређењу судова утврђује се оснивање, укидање, врсте, делокруг и стварна надлежност суда, унутрашње уређење, судска управа и особље, правосудна управа, обезбеђивање суда и средства за рад судова. Такође су уређена начела судске власти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (0)

СЕДМИЦА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите извучене бројеве - шестице веома издашне