СМРТ БЕБЕ ИЗ ШАПЦА: Отац најављује тужбу против болнице и каже – Све се закомпликовало на порођају

Novosti online

17. 01. 2023. у 12:39

НОВОРОЂЕНЧЕ из Шапца преминуло је, по речима оца Дејана Јевремовића, јер су му дисајни путеви били зачепљени. Беба је још у утроби, а током порођаја у шабачкој болници, удахнула сопствени измет, тзв. меконијум.

СМРТ БЕБЕ ИЗ ШАПЦА: Отац најављује тужбу против болнице и каже – Све се закомпликовало на порођају

Фото: Shutterstock/Илустрација

Отац девојчице, која је рођена 10. јануара у болници у Шапцу, а преминула два дана касније у УДК "Тиршова", каже да је у отпусној листи коју је за преминулу ћеркицу добио у "Тиршовој" наведен следећи узрок смрти:

- Дете је примљено због развоја респираторног дистреса због сумње на постојање аспирације меконијума. С обзиром на лош образац дисања и дифузна мрљаста засенчења плућа на радиографији грудног коша новорођенче је интубирано и приликом аспирације из дисајних путева добијена је велика количина садржаја. На све примењене мере новорођенче није позитивно реаговало и наступила је смрт.

Дејан каже да је супруга Јована (27) 9. јануара у 21.30 часова добила порођајне болове и да је тада отишла у болницу у Шапцу.

- Болове је трпела целу ноћ, а у седам ујутру, када је стигла докторка и када је добила епидурал, кренули су да је порађају. Беба је била високо и све до 11 сати су притискали Јованин стомак, гурали и покушавали да бебу спусте. После силног мучења бебе и притискања одустали су, Јовани дали тоталну анестезију и породили је царским резом у пола 12. Ћеркица, која нам је била прво дете, на рођењу је добила оцену девет и све је било у реду до осам увече, када супрузи саопштавају да су беби на рендгену уочене зелене мрље на плућима и да хитно мора у "Тиршову" - каже Дејан Јевремовић (29) и додаје да супруга није ни видела дете, а камоли га подојила, како је болница у Шапцу саопштила.

ШТА ЈЕ МЕКОНИЈУМ

* меконијум је бебина прва столица

* изгледа као тамнозелена, готово црна, лепљива и слузава материја која подсећа на катран

* уобичајено је да беба меконијум испусти у прва 24 сата по рођењу

* разлог испуштања меконијума у утроби може бити преношење трудноће, али и притисак на главу, најчешће у порођајном каналу, па беба накратко остаје без довољно кисеоника, што проузрокује стрес и пражњење црева

* меконијум није опасан ако га беба прогута

* опасан је ако га беба удахне, јер његове лепљиве честице доспевају у плућа и изазивају синдром аспирације меконијума - САМ

Он наводи да је приликом другог храњења, како стоји у извештају који је породица добила, беба почела теже да дише, уста су јој помодрела и кренула је пена, те су јој снимили плућа и одмах је транспортовали у "Тиршову".

- Због стреса и сталног притискања супругиног стомака беба је избацила измет, меконијум, у плодову воду, која је позеленела, а потом је то аспирирала у плућа. Меконијум је лепљив, затворио јој је дисајне путеве и, када је стигла у "Тиршову", већ је било касно, није било шансе ни растворима, ни свом терапијом да дете све то избаци - објашњава Јевремовић.

Додаје да чека обдукциони налаз и да ће тужити болницу у Шапцу, која је иначе саопштила да беба није била угрожена током рађања.

Фото Танјуг

- Све време су праћени витални параметри и бебе и мајке, тј. ЦТГ записи били су све време добри. Ово наводи на закључак да беба током рађања није трпела болове, нити је на било који начин била угрожена или претрпела трауму. Дете је рођено 10. јануара, по рођењу беба је одмах заплакала, а на основу општег стања добила је високу оцену - девет."

УДК "Тиршова" се о овом случају не оглашава, а Јевремовић каже да је породица тужила шабачку болницу. Министарство здравља започело је јуче ванредни инспекцијски надзор у болници у Шапцу.

Др Дејан Милојевић, начелник интензивне неге на Клиници за дечје интерне болести УКЦ Ниш, каже да је компликација аспирирања - уношења плодове воде у дисајне путеве - ретка, а она аспирирања меконијума, што је тзв. синдром аспирације меконијума - САМ - изузетно ретка, али и изузетно опасна.

- Аспирирана плодова вода може да прави опструкцију дисања, као и да изазове упалу плућа. Опоравак новорођенчета зависи од количине течности коју је аспирирало. Али ако је дете док је још у утроби испустило и меконијум, што се дешава изузетно ретко, па тако плодова вода постала меконијална и беба је аспирирала, то је онда врло озбиљан проблем и, нажалост, потпуно друга прича у односу на аспирирање бистре плодове воде. Меконијум прави озбиљну механичку опструкцију у плућима, та столица је жилава. Доводи до локалног запаљења, деградације алвеола и та новорођенчад обично завршавају на механичкој вентилацији, тј. респиратору, а што може довести и до смрти - објашњава др Милојевић.

ЗЕЛЕНА ВОДА ДОКАЗ ПАТЊЕ

Гинеколог др Вања Милошевић наводи да меконијална плодова вода, она која је зелена, показује патњу плода.

- Док не почне порођај, ми не можемо да знамо да ли је плодова вода бистра или зелена, тачније меконијална, јер на ултразвуку можемо само да видимо колико је има. А беба још у утроби избацује меконијум ако пати, ако јој недостаје кисеоник из разних разлога. Најчешће је плодова вода меконијална ако је прошао термин за порођај, али могу бити и други узроци - обмотан пупчаник око врата, неадекватан положај бебе, заглављивање у каналу, притисци, болести бебе... Та деца одмах по рођењу морају бити под интензивним надзором - каже др Милошевић и додаје да је то, на срећу, ретко.

Питање је зашто беба избацује меконијум још у утроби кад би то требало да учини тек у прва 24 сата по рођењу.

- Беба избацује меконијум током порођаја, односно рађања, због стреса који доживи, а узрок том стресу је најчешће отежан или продужен порођај, или то што беба дуже борави у порођајним каналима или мама не сарађује током порођаја. Избацивање меконијума током порођаја је изузетно ретко, а за чак 70 одсто случајева новорођенчади која нам из мањих места упуте са дијагнозом САМ испостави се као нетачна, јер су лекари у страху написали сумњу на САМ, а дете је заправо аспирирало минималну количину плодове воде и све је потом било у реду - наводи др Милојевић.

БОНУС ВИДЕО - "НИКАДА ВИШЕ НЕЋЕМО СЛАТИ ДЕЦУ У САРАЈЕВО": Ово је хотел у ком су нападнута српска деца

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (0)

СЕДМИЦА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите извучене бројеве - шестице веома издашне