РУСИМА И УКРАЈИНЦИМА СРПСКИ ПАСОШ - УБРЗАНО: А ево и ко ће имати предност

Љ. БЕГЕНИШИЋ

17. 12. 2022. у 12:17

ОКО 140.000 Руса и приближно 23.000 Украјинаца који су у нашу земљу стигли након што је почео рат у Украјини, ускоро би могли да добију српско држављанство и то по убрзаној процедури.

РУСИМА И УКРАЈИНЦИМА СРПСКИ ПАСОШ - УБРЗАНО: А ево и ко ће имати предност

Код нас је дошло 140.140 држављана Русије и 22.709 Украјине, Фото П. Милошевић

Како "Новости" незванично сазнају, предност при добијању српских папира имаће Руси и Украјинци који имају своје фирме у Србији, у којима запошљавају одређени број наших грађана и остварују одређени приход. Доња граница за број запослених и за промет који "обрће" фирма, како би њен власник добио српска документа, биће накнадно утврђена.

Да ће Руси и Украјинци ускоро добијати српско држављанство, најавио је председник Србије Александар Вучић.

- Сада ћемо убрзано давати држављанство Украјинцима, Русима, онима који су заинтересовани за ово, јер немамо довољно радне снаге - рекао је Вучић.

Наша земља је пре 10 месеци постала пожељна дестинација за Русе и Украјинце који су "преплавили" Београд и Нови Сад, али и друге градове у Србији. Према подацима МУП у периоду од 24. фебруара до 2. новембра у нашој земљи регистрован је 140.141 држављанин Русије и 22.709 држављана Украјине. Такође, у Србију је дошло и 5.504 држављана Белорусије, за које није најављено да ће добијати наше држављанство.

Фото М. Лабудовић

Колико је Србија новопридошлим грађанима са севера Европе повољна за развој бизниса, показује и податак је готово сваку једанаесту новоосновану фирму ове године у нашој земљи отворио - држављанин Русије. Према подацима Агенције за привредне регистре, у првих 10 месеци покренуто је 797 привредних друштава чији је оснивач неко из Русије.

Они највише послују у ИТ сектору. То је потврдио и директор АПР, Милан Лучић, који је за наш лист навео да највећи број фирми чији су оснивачи Руси има регистровану делатност за рачунарско програмирање. Њихове фирме баве се још и консултантским услугама везаним за пословање и управљање, консултантским делатностима у области информационе технологије, неспецијализованом трговином на велико...

Тако ће Руси у Украјинци, уколико у овим фирмама запошљавају одређени број Срба и остварују одређени приход - добити српски пасош.

Како је најавио и председник Србије, то право они ће остварити по убрзаној процедури, која ће вероватно подразумевати скраћивање рокова за добијање папира који су иначе дефинисани прописима. А према закону, да би странац постао српски држављанин пријемом у држављанство, треба да има 18 година и да му није одузета пословна способност, затим да има отпуст из страног држављанства или да поднесе доказ да ће отпуст добити ако буде примљен у држављанство Републике Србије.

Углавном развијају ИТ бизнис, Фото Промо

Услов је и да до подношења захтева најмање три године непрекидно има пријављено пребивалиште на територији Републике Србије и да поднесе писмену изјаву да Србију сматра својом државом.

Странац може постати наш држављанин и ако је најмање три године у брачној заједници са држављанином Србије и коме је одобрено стално настањење у Србији, уз услов да поднесе писмену изјаву да Србију сматра својом државом.

Мигранти

Председник Александар Вучић рекао је да други подносиоци захтева за српско држављанство неће имати исте услове као Руси и Украјинци.

На питање да ли ћемо давати држављанство и мигрантима, Вучић је рекао да нису економски мигранти они који носе оружје и да ће према њима држава другачије поступати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

МОЖДА НИСАМ ЦЕЦА, АЛИ САМ У БРАКУ СА ФУДБАЛЕРОМ Карлеуша дала свој суд: Лука Јовић - тај вам је Обилић који вечерас убија Мурата!

"МОЖДА НИСАМ ЦЕЦА, АЛИ САМ У БРАКУ СА ФУДБАЛЕРОМ" Карлеуша дала свој суд: Лука Јовић - тај вам је Обилић који вечерас убија Мурата!

ПЕВАЧИЦА Јелена Карлеуша у свом стилу је пружила подршку нашој фудбалској репрезентацији која вечерас игра утакмицу са Данском.

25. 06. 2024. у 13:17

Коментари (9)

КОСОВО ЈЕ СРБИЈА: Шпанци лупили шамар Албанцима на ЕУРО 2024, послали јаку поруку (ВИДЕО)