РУСИМА И УКРАЈИНЦИМА СРПСКИ ПАСОШ - УБРЗАНО: А ево и ко ће имати предност

Љ. БЕГЕНИШИЋ

17. 12. 2022. у 12:17

ОКО 140.000 Руса и приближно 23.000 Украјинаца који су у нашу земљу стигли након што је почео рат у Украјини, ускоро би могли да добију српско држављанство и то по убрзаној процедури.

РУСИМА И УКРАЈИНЦИМА СРПСКИ ПАСОШ - УБРЗАНО: А ево и ко ће имати предност

Код нас је дошло 140.140 држављана Русије и 22.709 Украјине, Фото П. Милошевић

Како "Новости" незванично сазнају, предност при добијању српских папира имаће Руси и Украјинци који имају своје фирме у Србији, у којима запошљавају одређени број наших грађана и остварују одређени приход. Доња граница за број запослених и за промет који "обрће" фирма, како би њен власник добио српска документа, биће накнадно утврђена.

Да ће Руси и Украјинци ускоро добијати српско држављанство, најавио је председник Србије Александар Вучић.

- Сада ћемо убрзано давати држављанство Украјинцима, Русима, онима који су заинтересовани за ово, јер немамо довољно радне снаге - рекао је Вучић.

Наша земља је пре 10 месеци постала пожељна дестинација за Русе и Украјинце који су "преплавили" Београд и Нови Сад, али и друге градове у Србији. Према подацима МУП у периоду од 24. фебруара до 2. новембра у нашој земљи регистрован је 140.141 држављанин Русије и 22.709 држављана Украјине. Такође, у Србију је дошло и 5.504 држављана Белорусије, за које није најављено да ће добијати наше држављанство.

Фото М. Лабудовић

Колико је Србија новопридошлим грађанима са севера Европе повољна за развој бизниса, показује и податак је готово сваку једанаесту новоосновану фирму ове године у нашој земљи отворио - држављанин Русије. Према подацима Агенције за привредне регистре, у првих 10 месеци покренуто је 797 привредних друштава чији је оснивач неко из Русије.

Они највише послују у ИТ сектору. То је потврдио и директор АПР, Милан Лучић, који је за наш лист навео да највећи број фирми чији су оснивачи Руси има регистровану делатност за рачунарско програмирање. Њихове фирме баве се још и консултантским услугама везаним за пословање и управљање, консултантским делатностима у области информационе технологије, неспецијализованом трговином на велико...

Тако ће Руси у Украјинци, уколико у овим фирмама запошљавају одређени број Срба и остварују одређени приход - добити српски пасош.

Како је најавио и председник Србије, то право они ће остварити по убрзаној процедури, која ће вероватно подразумевати скраћивање рокова за добијање папира који су иначе дефинисани прописима. А према закону, да би странац постао српски држављанин пријемом у држављанство, треба да има 18 година и да му није одузета пословна способност, затим да има отпуст из страног држављанства или да поднесе доказ да ће отпуст добити ако буде примљен у држављанство Републике Србије.

Углавном развијају ИТ бизнис, Фото Промо

Услов је и да до подношења захтева најмање три године непрекидно има пријављено пребивалиште на територији Републике Србије и да поднесе писмену изјаву да Србију сматра својом државом.

Странац може постати наш држављанин и ако је најмање три године у брачној заједници са држављанином Србије и коме је одобрено стално настањење у Србији, уз услов да поднесе писмену изјаву да Србију сматра својом државом.

Мигранти

Председник Александар Вучић рекао је да други подносиоци захтева за српско држављанство неће имати исте услове као Руси и Украјинци.

На питање да ли ћемо давати држављанство и мигрантима, Вучић је рекао да нису економски мигранти они који носе оружје и да ће према њима држава другачије поступати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (9)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени