ШТРАЈК ДОК НЕ ПРЕСТАНУ ПРИТИСЦИ Н1 И НОВЕ С: Оливера Зекић, Председница савета РЕМ објашњава зашто су обуставили рад

В. Ц. С.

10. 12. 2022. у 08:21

ТРИ дана пошто су телевизије Н1 и Нова С замрачиле на 24 сата екране, алудирајући да у Србији, како тврде, нема слободе медија, Регулаторно тело за електронске медије ступило је у штрајк.

ШТРАЈК ДОК НЕ ПРЕСТАНУ ПРИТИСЦИ Н1 И НОВЕ С: Оливера Зекић, Председница савета РЕМ објашњава зашто су обуставили рад

Фото: П. Митић

Директан повод био је графит кукастог крста, који је освануо на згради заменика председника Савета Милорада Вукашиновића, али је и замрачивање екрана схваћено као притисак. Одлука о штрајку донета је на електронској седници. Чланови су се изјашњавали мејлом, а Вишња Аранђеловић и Јудита Поповић биле су против, образлажући да је одлука исхитрена и беспотребна, и да, пошто обављају јавни посао, морају да буду толерантнији на незадовољство јавности.

Каквим притисцима је изложен РЕМ за "Новости" објашњава председница Савета Оливера Зекић.

- Годинама трају притисци, почевши од демонстрација такозване опозиције, на челу са Драганом Ђиласом, која се тад звала Савез за Србију, када су тражили да се одузму фреквенције телевизијама које нису по њиховој вољи и дају онима које то јесу - Н1 и Нова С. Онда је Бошко Обрадовић тражио да се укине Пинк јер популарише блуд и неморал. Прошли смо кроз различиту сатанизацију у медијима, а притисак се појачао после замрачивања екрана на Н1 и Нова С због медијског мрака, који не постоји. Кукасти крст на згради заменика председника РЕМ Милорада Вукашиновића био је кап која је прелила чашу.

* Шта конкретно значи штрајк? Нећете одржати седницу Савета на којој ће бити одлучено о додели пете националне ТВ фреквенције и ТВ и радијских фреквенција за Београд? До када?

- Није то штрајк само чланова Савета РЕМ, већ и запослених јер се не осећамо безбедно. Штрајк није орочен. Трајаће док не престану притисци на РЕМ које врше Н1 и Нова С и док надлежни не пронађу ко је нацртао графит на згради заменика председника Савета.

* Да ли ће ријалити програми сада задовољно трљати руке јер нико неће вршити мониторинг?

- Минимум процеса рада по закону мора да постоји. Значи, наше службе ће радити на одржавању система и мониторингу, само у смањеном обиму. Електронски медији ће бити контролисани, а санкције ће бити изречене када престане штрајк, баш као што ће тада бити донете и одлуке о дозволи за пету националну фреквенцију и дозволама за зону покривености Авала и подручје града Београда.

* Одлука о штрајку ипак није била једногласна...

- Гласало је више од две трећине чланова Савета и то је довољно.

ТАБЛОИДИ И ЛАЖИ

* НЕКИ чланови кажу да су прво из таблоида видели да је заказана хитна седница због штрајка, пре него што су добили званични мејл?

- Лажу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ РИБЉЕ ЧОРБА: Бора се присетио најтежих тренутака - Депресија, хтео сам да престанем да певам

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ "РИБЉЕ ЧОРБА": Бора се присетио најтежих тренутака - "Депресија, хтео сам да престанем да певам"

ФРОНТМЕН легендарне рок групе "Рибља чорба" написао је бројне хитове, како за свој бебд, тако и у сарадњи са колегама и пријатељима.

17. 06. 2024. у 20:22

Коментари (0)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма