ШТРАЈК ДОК НЕ ПРЕСТАНУ ПРИТИСЦИ Н1 И НОВЕ С: Оливера Зекић, Председница савета РЕМ објашњава зашто су обуставили рад

В. Ц. С.

10. 12. 2022. у 08:21

ТРИ дана пошто су телевизије Н1 и Нова С замрачиле на 24 сата екране, алудирајући да у Србији, како тврде, нема слободе медија, Регулаторно тело за електронске медије ступило је у штрајк.

ШТРАЈК ДОК НЕ ПРЕСТАНУ ПРИТИСЦИ Н1 И НОВЕ С: Оливера Зекић, Председница савета РЕМ објашњава зашто су обуставили рад

Фото: П. Митић

Директан повод био је графит кукастог крста, који је освануо на згради заменика председника Савета Милорада Вукашиновића, али је и замрачивање екрана схваћено као притисак. Одлука о штрајку донета је на електронској седници. Чланови су се изјашњавали мејлом, а Вишња Аранђеловић и Јудита Поповић биле су против, образлажући да је одлука исхитрена и беспотребна, и да, пошто обављају јавни посао, морају да буду толерантнији на незадовољство јавности.

Каквим притисцима је изложен РЕМ за "Новости" објашњава председница Савета Оливера Зекић.

- Годинама трају притисци, почевши од демонстрација такозване опозиције, на челу са Драганом Ђиласом, која се тад звала Савез за Србију, када су тражили да се одузму фреквенције телевизијама које нису по њиховој вољи и дају онима које то јесу - Н1 и Нова С. Онда је Бошко Обрадовић тражио да се укине Пинк јер популарише блуд и неморал. Прошли смо кроз различиту сатанизацију у медијима, а притисак се појачао после замрачивања екрана на Н1 и Нова С због медијског мрака, који не постоји. Кукасти крст на згради заменика председника РЕМ Милорада Вукашиновића био је кап која је прелила чашу.

* Шта конкретно значи штрајк? Нећете одржати седницу Савета на којој ће бити одлучено о додели пете националне ТВ фреквенције и ТВ и радијских фреквенција за Београд? До када?

- Није то штрајк само чланова Савета РЕМ, већ и запослених јер се не осећамо безбедно. Штрајк није орочен. Трајаће док не престану притисци на РЕМ које врше Н1 и Нова С и док надлежни не пронађу ко је нацртао графит на згради заменика председника Савета.

* Да ли ће ријалити програми сада задовољно трљати руке јер нико неће вршити мониторинг?

- Минимум процеса рада по закону мора да постоји. Значи, наше службе ће радити на одржавању система и мониторингу, само у смањеном обиму. Електронски медији ће бити контролисани, а санкције ће бити изречене када престане штрајк, баш као што ће тада бити донете и одлуке о дозволи за пету националну фреквенцију и дозволама за зону покривености Авала и подручје града Београда.

* Одлука о штрајку ипак није била једногласна...

- Гласало је више од две трећине чланова Савета и то је довољно.

ТАБЛОИДИ И ЛАЖИ

* НЕКИ чланови кажу да су прво из таблоида видели да је заказана хитна седница због штрајка, пре него што су добили званични мејл?

- Лажу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

НИКОЛА Јокић и ван паркета привлачи огромну пажњу, о чему сведочи конференција за штампу коју је Денвер нагетс организовао пред прво учешће у НБА финалу у клупској историји.

27. 05. 2023. у 21:14

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (0)

ЗАНИМЉИВО, АЛИ  ПОМАЛО ЈЕЗИВО ОТКРИЋЕ Реновирали кућу - нису могли да верују шта су нашли испод кухиње (ВИДЕО)