НОВА УРЕДБА О ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНИМ КУПЦИМА: Већи број грађана ће моћи да оствари право на умањење рачуна

Новости онлајн

09. 12. 2022. у 10:13

МИНИСТАРКА рударства и енергетике Дубравка Ђедовић најавила је на свом Инстаграм профилу

НОВА УРЕДБА О ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНИМ КУПЦИМА: Већи број грађана ће моћи да оствари право на умањење рачуна

Фото: принтскрин/Инстаграм/dubravka.djedovic Verified

- Поносна сам што ћемо од 2023. године издвајати чак три пута пута више средстава за енергетски угрожена домаћинства!

На предлог Министарства рударства и енергетике, а уз подршку Министарства финансија и премијерке, Влада Републике Србије усвојила је Уредбу о енергетски угроженом купцу којом је предвиђено три пута више средстава за заштиту енергетски угрожених грађана, уместо досадашњих 1,3 милијарде динара за ову намену опредељене су четири милијарде динара. Уредбом су унапређени критеријуми како би што већи број грађана могао да оствари право на умањење рачуна - написала је министарка Ђедовић.

Осим права на умањење месечних обавеза плаћања електричне енергије и природног гаса, први пут је омогућено и умањење рачуна за топлотну енергију, од 40% до 60% рачуна у зависности о броја чланова домаћинства.


Подигнута је горња граница укупних прихода домаћинства, што ће већем броју домаћинстава омогућити погодност умањења рачуна. Осим категорија које су биле препознате претходном уредбом, право на статус угроженог купца сада имају и примаоци увећаног додатка за помоћ и негу другог лица. Нова Уредба предвиђа и да сеоско домаћинство може стећи статус угроженог купца без обзира на површину стамбене јединице. Важно је нагласити и да претходни дуг за електричну енергију, природни гас или топлотну енергију не искључује могућност стицања статуса енергетски угроженог купца.

Свим овим изменама омогућено је да уместо досадашњих 68.000 домаћинстава повољности користи 191.000 најугроженијих домаћинстава. За ову намену у Предлогом буџета за 2023. годину опредељене су четири милијарде динара.

Захтев се као и до сада подноси јединици локалне самоуправе на основу места пребивалишта. Локална самоуправа је дужна да у року од месец дана одговори на захтев, као и да податке о енергетски угроженим купцима достављају енергетском снабдевачу сваког месеца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

КОНРАДО Естрада, грађевински радник и житељ Њујорка, био је принуђен да носи маску за лице и пре пандемије. Овом педесетогодишњаку нос је био толико деформисан да после неког времена више није могао нормално да дише, нити да једе. Да ситуација буде још гора, изгледало је као да има мали пенис на глави.

01. 02. 2023. у 09:39

Коментари (0)

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови