ПРОКЛЕТСТВА СЕ ОБИСТИЊУЈУ? Срби и данас стрепе, а клетве урезују и на - споменику (ФОТО)

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

07. 12. 2022. у 20:17

КЛЕТВЕ, враџбине, бацање чини и бајање јесу древни облик сујеверја одувек присутног широм планете и код свих светских култура и религија.

ПРОКЛЕТСТВА СЕ ОБИСТИЊУЈУ? Срби и данас стрепе, а клетве урезују и на - споменику (ФОТО)

Фото:З.Глигоријевић

Према речима музејског саветника Завичајног музеја у Јагодини др Бранислава Цветковића, има их у Старом завету, у коме Бог проклиње змију, али и у Новом завету, у коме Исус проклиње неплодну смокву. У јавном дискурсу клетве се данас неретко могу чути кроз обраћања политичара и црквених прелата…

У оквиру Епиграфске збирке Завичајног музеја чува се један такав споменик. Реч је о плочи од тамног камена на коме је уклесан текст: „Имање Миладина Пешића Пироћанца лончара, подижу себи успомену Миладин и Перса, проклет био ко продао.“ Пошто у музејској документацији нема података на који је начин плоча стигла у фонд, она вероватно потиче са срушене куће у Левачкој чаршији на чијој се фасади налазила.

- Из архива смо сазнали да је Миладин Пешић био син Јулијане и Јанаћка Пешића, земљорадника из села Нишора код Пирота. Као удовац од 36 година он се 29. јула 1919. године оженио други пут Персидом од 32 године, удовом Лазара Хајдуковића, земљорадника из Обрежа и кћерком Станојке и Обрена Стевановића, земљорадника из Белушића. У црквеним књигама умрлих стоји да је Миладин Пешић, лончар из Јагодине с кућом у Левачкој чаршији б.б. умро 22. фебруара 1944. године „од старости“, а имао је тек 63 године. Подаци о његовом узрасту из црквених књига нису у сагласју јер је по књизи венчаних био рођен 1883. године, а по књизи умрлих 1881. године – наводи др Цветковић за „Новости“.

Фото:З.Глигоријевић

Он додаје да домаћи медији од 2013. године често прештампавају идентичан текст о „Вили Стајковић“ у Врњачкој Бањи на којој стоји плоча од црвеног мермера с текстом који садржи клетву. Власници куће, Благоје и Јелена Стајковић, златним словима поручују: „Остављамо проклетство ономе ко прода и ко купи ову кућу.“

- Новински коментар преноси став мештана да је оваква клетва непозната у том крају и тумаче је обичајима из Неготина одакле потиче власник куће. Ипак, етнографска проучавања бележе их и другде као обичај да се имања не продају туђину, већ рођаку, или макар комшији, па би домаћин куће у неким славонским селима на самрти казивао: „Проклет био децо, ко ово имање прода и онај ко га купи“ – додаје др Цветковић.

КЛЕТВА СЕ ОБИСТИНИЛА

О томе колико Срби верују у моћ клетве, можда најбоље говори књига „Клетва“ сада покојног Милована Милетића из Мијатовца надомак Јагодине. „Семе им се затрло да Бог да! Да Бог да да им се Арнаути по кући шетају и Цигани им по авлију ковали! Да Бог да да им се свећа угаси, и семе им се, да Бог да, затрло!… Овако је, наводи се у књизи, Милованова бака Милунка клела три младића, који су издали њеног сина Милосава, због којих је завршио у затвору, и који је, видевши да из њега жив неће изаћи, убијен приликом бекства из затвора. Милован је тада имао само две године.

Фото:З.Глигоријевић

Говорећи за „Српске мистерије“, издање „Новости“, пре две године рекао нам је да су се све клетве обистиниле, да су две породице затрте, док је у трећој наследник Циганин.

- Kлетва је почела да „делује“ већ после десет година - рекао нам је Милован пре две године. - Тада је почео да пропада један од тројице који су његовом оцу наместили да оде у затвор. Иако је имао супругу, сина и кћерку, домаћинство му је у коров зарасло, а семе затрло. Ћерка се у то време, када то уопште није био обичај, венчавала и разводила неколико пута. Умрла је без порода. Син је пребегао у Аустралију, никада није дошао у завичаји, никада се ником није јавио, тако да нико не зна његову судбину. Човеку који је издао мог оца у међувремену је умрла жена. Живео је као самотњак. Имао је два брата, али није био у добрим односима са њима. Једног дана отишао је да се прошета преко моста на Морави. После неког времена његов полураспаднут леш нашли су у неком шанцу.

Другом је, казивао нам је, који је страдао четири године после првог „издајника“, најпре умрла жена, а ћерка јединица остала је без порода. И он је живео као самотњак. Напијао се по кафанама. Једне ноћи је тако пијан пао у шанац. Крај њега је прошло стотинак људи и нико му није дао руку, нити му пришао да му помогне. Умро је неколико година касније као самотњак.

Трећу породицу стигла је клетва тако што им је снаха била Циганка, па је и њихов наследник био Циганин.

Фото:З.Глигоријевић

Миловану је било тешко да одраста без оца, а најтеже му је било у детињству. Kад год би се деца потукла, у срце га је погађала реченица. „Видећеш ти код мог оца“! Ту реченицу он никада није могао да изговори. Преминуо је фебруара прошле године, надживевши све који су се уротили против његовог оца, али и већину њихових потомака.

ЗАТИРАЊЕ СЕМЕНА

„Срби тако куну од Kосова па наовамо“, констатовао је у предговору Милованове књиге „Kлетва“ књижевник и новинар Борислав Радосављевић, а потом образложио: „То значи да правда може да дође само до Бога, никако од људи. Да се Срби неће поправити никада, да се неће покајати и признати своје грешке никада, да нико никада неће доћи пред уцвељену мајку, клекнути, савити главу до земље и признати да је убио на правди Бога човека бољег од себе. Зато мора да се умеша Бог и да му затре семе. Зато Срби морају да нестану. Сваке године један град мање... Рђави убијају добре, добри се освете рђавима. А мајке не моле Бога да опрашта грехе једнима и другима, већ да затире, да затире семе српско“.

 

Фото:З.Глигоријевић

ВЕРОВАЊА

Миша Брајковић, фотограф у Завичајном музеју у Јагодини, који је истраживао појам клетве, каже да је она настала у прастара времена, када су људи много више веровали у магијску моћ речи, али да се посебно укоренила код Срба. Она се „изриче у немоћи да се на други начин одбрани од нанетог зла и са вером да је то највиши судија и да је то божија правда“. Брајковић подсећа да је једна од најпознатијих клетни у Срба Лазарева клетва, јер последице и данас могу да се провере.

- Веровање у магичне моћи речи изговорених кроз клетву дубоко је укорењено у српском народу. Верује се да речи могу да убију, осакате, разболе или урнишу појединца и породицу према којима су упућене. Верује се и да она оставља последице до трећег, па чак и до деветог колена – наводи Брајковић и додаје да ни од једног јагодинског свештеника није могао д сазна ништа о клетви, јер су сви одговорили да црква не познаје тај појам.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну