ОБЈАШЊЕЊЕ О СЛУЖЕЊУ ВОЈНОГ РОКА: "Сви очекују од војске да реагује, али нема ограничених ресурса"

Новости онлине

07. 12. 2022. у 08:55

МИНИСТАР одбране Србије Милош Вучевић изјавио је за ТВ Прва да није донета одлука о враћању обавезног војног рока.

ОБЈАШЊЕЊЕ О СЛУЖЕЊУ ВОЈНОГ РОКА: Сви очекују од војске да реагује, али нема ограничених ресурса

Фото Г. Шљивић

Подсетимо, он је недавно у једном интервјуу рекао да се размишља и разговара о евентуалном враћању обавезног служења војске за мушкарце до 30 година, али и оне старије. Пошто је та изјава изазвала велику пажњу, министар је објаснио о чему је реч.

- Нигде нисам рекао да се враћа војни рок. Рекао сам да се о томе разговара и разговарало се и пре мог ступања на дужност. Разговара се на нивоу тога шта би то значило за војску, за земљу, колико би то коштало, како би се опремиле касарне за то - истакао је министар.

Он је подсетио јавност да обавезно служење војске није укинуто, већ је само суспендовано одлуком Народне скупштине Републике Србије и да се њеном одлуком може и вратити на снагу.

- Дакле, није донета одлука о враћању војног рока, ради се велика и озбиљна анализа јер није реч о томе да ће се то десити у наредних не знам колико дана, нити да то значи да је Србија близу сукоба па хоће да мобилише децу - поновио је Вучевић.

Још једном је поновио да се само разматра та могућност због недовољне попуњености капацитета војске у људству.

- Није реч о ратним условима, већ је реч о обучавању људи за реаговање на елементарне непогоде, на пример кад имамо сметове, поплаве… сви очекују од војске да реагује, као и од полиције. Онда сви кажу: Браво, момци… Али нема неограничених ресурса. То мора да се одржава - рекао је Вучевић и упитао где су остали задаци Војске Србије - чување граница, патролирање небом.

Одлука о враћању обавезног служења војске мора бити донета и у консултацијама с председником Србије и реч је, још једном понављам, о веома озбиљној анализи, закључио је министар одбране.

Он је рекао и да је више деценија уништавана војска, да је говорено да нам није потребна војска, да су затваране касарне и отпуштани официри.

- Говорено нам је, неки спољни фактори, да нам не требају људи са ратним искуством, да треба да их се стидимо. Иако су они бранили државу, иако је било појединаца који су се огрешили о право и конвенције. А да ми све војнике и официре прогласимо ратним злочинцима, то је била скандалозна политика. И да је за 200 евра топљено наоружање, то је скандалозно - истакао је министар.

Вучевић је истакао да су за то време друге државе куповале најсавременије оружје и активно се наоружавале.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (2)

УШТИПЦИ БЕЗ КВАСЦА: Са сиром и сусамом, мекани као јастук - савршени за доручак (ВИДЕО)