ОПЕРАЦИЈЕ ВИКЕНДОМ, БЕЗ НАКНАДЕ? Несвакидашња иницијатива кардиолога из Ниша - желе да елиминишу листе чекања

Д. МИЉКОВИЋ

05. 12. 2022. у 22:05

ПРЕДВОЂЕНИ доцентом др Миланом Лазаревићем, др Александром Каменовим и др Владимиром Стојиљковићем, лекари запоселни у нишкој Клиници за кардиохирургију предложили су руководству своје установе да од Нове године оперишу и викендом.

ОПЕРАЦИЈЕ ВИКЕНДОМ, БЕЗ НАКНАДЕ? Несвакидашња иницијатива кардиолога из Ниша - желе да елиминишу листе чекања

Privatna arhiva

Кажу, да би у потпуности елиминисали листе чекања, спремни су и на додатни рад - без финансијске надокнаде.

- Поносан сам на млађе колеге које овим чином достојним лекарског позива показују да финансијска страна није важнија од оне хумане. Једина молба према надлежним институцијама, а за нас су то Универзитетски клинички центар у Нишу, републички фонд здравственог осигурања и Министарство здравља је да нам се овај ванредни рад викендом одобри, те да буде обезбеђен неопходни материјал. Јер, од почетка године смо се суочавали са проблемима у редовном снабдевању - објавио је на свом фејсбук- -профилу директор Клинике проф. др Драган Милић.

Он је позивао остале колеге, са других клиника у Нишу и у Србији, који имају листе чекања, да се придруже овој иницијативи. Подсетимо, у Клиници за кардиохирургију је од почетка године обављено 290 кардиохируршких и 170 васкуларних операција, укупно 460 захвата....

- До краја 2022, биће их урађено више од 500, што је повећање броја операција од безмало 60 одсто у односу на лане. Али, од пуке статистике је важнији квалитет рада, а о томе колико смо ми добри севдочи и податак да овде стопа смртности износи 0,34 одсто. Нажалост, на постојећој листи чекања за кардиохируршке операције је око 130 пацијената, а нисмо сигурни да баш сви могу да се стрпе наредна три месеца, колики је претпостављени рок да ће стићи на ред. Иначе, листа чекања за васкуларну хирургију не постоји, а сви пацијенти који су се припремали за захвате на венама биће оперисани до краја године - наводи проф. др Драган Милић.

Истовремено, Управа нишког УКЦ тврди да јој званично није упућен било какав захтев, нити сличан предлог...

- Није пракса да руководство највеће здравствене установе терцијарног типа, ка којој гравитира више од два и по милиона људи из овог дела Србије, одговара на ставове, мишљења и жеље објављене на личним профилима по друштвеним мрежама - наведено је у непотписаном допису који нам је стигао са електронске адресе Универзитетског клиничког центра у Нишу.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (0)

НОВИ ЗЕМЉОТРЕС У СРБИЈИ: Епицентар у Доњем Милановцу