ДОМ ЗА ЦЕО СВЕТ: "Дипос" обележио 60 година пословања

Новости онлине

30. 11. 2022. у 19:42

Друштво за изнајмљивање некретнина "Дипос" данас је у присуству бројних званица из света дипломатије, политике, привреде, културе и спорта, свечано обележило значајан јубилеј-60 година пословања и 60 година Дипломатске колоније на Дедињу.

ДОМ ЗА ЦЕО СВЕТ: Дипос обележио 60 година пословања

Foto: Dipos fotokredit P.M.

Основано као државно предузеће за управљање и одржавање непокретности у власништву Републике Србије, са циљем да дипломатско-конзуларним представништвима у Републици Србији и њиховом особљу обезбеди удобан, комфоран и безбедан простор за живот и рад, "Дипос" је истрајно радио на оснаживању билатералних односа државе Србије и тиме допринео изградњи чврстог партнерства са готово читавом дипломатском заједницом у Београду.

Foto: Dipos fotokredit P.M.

- Изузетно ми је задовољство што присуствујем вечерас обележавању 60 година постојања с једне стране урбаног насеља у Београду, а с друге стране државног предузећа које дели део историје наше државе. Дипос је настао заједно са чувеном конференцијом Покрета несврстаних земаља одржаној у Београду. Те прве мале кућице које су саграђене у то време, не би ли дипломате које су припремале ту велику конференцију из целог света имале где да бораве, сада чине једно дивно насеље. Дипос је фирма која брине о великом броју репрезентативних објеката у Београду. Можемо само да пожелимо све најбоље и директору и запосленима и да наставе да чувају и део културног наслеђа наше државе - казала је потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић.

Обраћајући се присутнима, директор "Дипос"-а Ђоко Кривокапић, истакао је да је "Дипос" поносан на своју 60 година дугу историју пословања, традицију и изграђену репутацију профитабилног државног предузећа које не користи средства из буџета Републике Србије, већ се финансира искључиво из сопствених прихода, делујући на слободном тржишту, а остварену пословну добит, на крају сваке године уплаћује у буџет.

- Република Србија нам је поверила на управљање и одржавање портфолио са преко 300 некретнина на најлепшим локацијама у Београду, које се већ деценијама користе за потребе смештаја дипломатске и међународне пословне заједнице. Кључ успеха овог предузећа, оно што га у потпуности издваја од конкуренције и додатно чини јединственим јесте сет услуга које пружа, чиме се значајно доприноси квалитету живота и рада закупаца поверених непокретости , затим јединствен фонд некретнина којим располаже, као и чињеница да је „Дипос“ угостио на стотине дипломатских представника из читавог света, акредитованих у Републици Србији - рекао је Кривокапић. Он је навео да је "Дипос" примењујући у свом раду савремене трендове у пословању остварио проценат издатих непокретности од 97%, наплату потраживања од 92 %, а да кроз инвестиције у одржавање стотине државних некретнина, вишеструко увећава њихову вредност. Кривокапић је посебну захвалност упутио оснивачу предузећа Влади Републике Србије, као и свима који су допринели да Дипос израсте у кредибилног партнера и успешно државно предузеће.

Foto: Dipos fotokredit P.M.

Током свечаности уручене су специјалне захвалнице представницима амбасада Сједињених Мексичких Држава, Краљевине Данске и Сједињених Америчких Држава, са којима је Друштво остварило најдужу и непрекидну пословну сарадњу у протеклих 60 година.

- Разумевање и поштовање специфичних потреба једне Амбасада је од суштинског значаја како бисмо имали функционално и квалитетно представништво које приказује прави имиџ Мексика у Србији. „Дипос“ има вољу и разумевање да спроводи административне процесе коју су својствени само дипломатским представништима. Коначно, а подједнако важна је и услуга клијентима, коју амбасада добија од „Дипос“-а приликом одржавања и адаптације простора, увек благовремено и са најбољом завршном обрадом, као и у најбољим могућим роковима.

Укратко, за Амбасаду Мексика, сарадња са компанијом "Дипос" је од суштинског значаја за испуњавање наших дипломатских функција у Србији, на чему смо им веома захвални.”, изјавио је Амбасадор Сједињених Мексичких Држава у Републици Србији, Њ.Е. Карлос Исауро Феликс Корона.

Поред дипломатског кора и пословне заједнице међу званицама били су и министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, Александар Вулин, дугогодишњи председник Мешовите комисије Дипоса Вељко Одаловић, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, адвокат Зденко Томановић и многи други.

Foto: Dipos fotokredit P.M.

Друштво за изнајмљивање некретнина „Дипос“ основано је 1962. године, након потписивања Бечке конвенције о дипломатским односима, што је означило почетак златног доба дипломатије. Данас је једна од 0,4% пословно најстабилнијих компанија у Србији и вишеструко је награђивана Сертификатом бонитетне изврсности. Управља са преко 300 некретнина у власништву Републике Србије, намењених потребама смештаја дипломатске и међународне пословне заједнице, а многе од њих су под заштитом државе као културно историјски споменици главног града, док је Дипломатска Колонија на Дедињу првобитно изграђена за потребе смештаја и боравак учесника Првог самита Покрета несврстаних, одржаног у Београду 1961. године, данас дом бројним представницима и представништвима дипломатске и пословне заједнице у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!