СУП УБИЈЕН У СИРИЈИ: Кобан први лет за птицу из резервата "Увац"

А. РОВЧАНИН

01. 12. 2022. у 10:33

БЕЛОГЛАВИ суп Милан, који је крајем прошле седмице рањен у Сирији поред места Ал Сауда, угинуо је у понедељак.

СУП УБИЈЕН У СИРИЈИ: Кобан први лет за птицу из резервата Увац

Орлови у резервату "Увац", Фото Илустрација/Танјуг

Ово је "Новостима" потврђено у Специјалном резервату природе "Увац" у Новој Вароши. Реч је младој, маркираној птици која је ове године из колоније Радоиња одлетела пут Сирије, где је настрадала.

У свом првом и, нажалост, последњем лету, белоглави суп Милан превалио је готово 2.000 километара, међутим, метак га је стигао у Сирији. После сазнања да је птица рањена, понуђена је помоћ за његово збрињавање из прихватног центра за птице грабљивице у Либану. Но, иако му је, како сазнајемо, прва помоћ указана, и том приликом заустављено крварење, младој птици није било спаса. Издахнула је неколико дана касније.

- Супу Милану је заустављено крварење и подвезано крило, али су му мале шансе за опоравак с обзиром на то да му је крило поломљено. Тешко да ће преживети - речено је у Фондацији за заштиту птица грабљивица одмах после сазнања да је рањен белоглави суп.

Њихове стрепње су се, нажалост, обистиниле неколико дана касније, када је птица угинула.

На основу маркице и броја који је белоглави суп имао на нози, орнитолози су утврдили да се ради о птици која је рођена и маркирана у Радоињи код Нове Вароши.

Упркос чињеници да се у Специјалном резервату "Увац" излеже све више јединки, приметно је велико расељавање супова по Балкану и Блиском истоку. Но, иако је популација ове једнике у Србији стабилна, сваке године, према процени стручњака, живот изгуби готово 30 птица.

СТРАДАЈУ МЛАДИ

ОД укупног броја белоглавих супова који страдају током године, по речима стручњака, највише је младих и то баш на свом првом лету. Страдају због криволова, тровања или налетања на електричне стубове и ветрењаче. Зато заштита птица које се селе не зависи само од напора Србије да очува ову врсту већ и од степена заштите у другим земљама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

КОНРАДО Естрада, грађевински радник и житељ Њујорка, био је принуђен да носи маску за лице и пре пандемије. Овом педесетогодишњаку нос је био толико деформисан да после неког времена више није могао нормално да дише, нити да једе. Да ситуација буде још гора, изгледало је као да има мали пенис на глави.

01. 02. 2023. у 09:39

Коментари (1)

СВЕЧАНО ПРЕСЕКАО ВРПЦУ: Ћустићева жена се породила код куће - старији син присуствовао