У ПЛАНУ ИСТРАЖИВАЊЕ НОВИХ МАСОВНИХ ГРОБНИЦА: Трилатерални регионални састанак посвећен несталима

В.Ц.С.

29. 11. 2022. у 17:25

ТРИЛАТЕРАЛНИ састанак Комисије за нестала лица Владе Србије, Института за нестале особе Босне и Херцеговине и Комисије за нестала лица Владе Црне Горе, на којем се разговарало о унапређењу правног оквира сарадње и стању у проблематици несталих у оружаним сукобима 1990-тих на простору бивше Југославије, одржан је данас у Београду.

У ПЛАНУ ИСТРАЖИВАЊЕ НОВИХ МАСОВНИХ ГРОБНИЦА: Трилатерални регионални састанак посвећен несталима

Масовна гробница код Задра

Том приликом договорене су предстојеће активности, заједничка извиђања места могућих гробница и примопредаја идентификованих посмртних остатака жртава.

Представници надлежних тела све три земље истакли су опредељеност ка решавању питања судбине несталих јер је то приоритетно хуманитарно питање, од непроцењивог значаја за породице несталих и за даље јачање добросуседских односа, обнову поверења и поштовање људских права у региону. Посебно је истакнут значај јавног објављивања "Базе података активних случајева лица несталих у току оружаних сукоба на простору бивше Југославије".

Оцењено је да је постигнут напредак у решавању отворених питања, али је неопходно да се учине додатни напори како би број откривених случајева био већи. Том приликом присутни су позвали и друге учеснике у процесу да дају свој допринос.

Између Србије и Црне Горе договорена је израда нацрта Радних правила и процедура за спровођење Протокола о сарадњи у тражењу несталих, као што је то урађено са БиХ. Следећи радни састанак на ту тему одржаће се за месец дана.

Покренуто је и неколико различитих иницијатива за унапређење заједничког рада на конкретним локацијама и ка смањењу броја неидентификованих посмртних остатака у мртвачницама широм региона.

Комисију за нестала лица Владе Србије предводио је председник Комисије Вељко Одаловић, Институт за нестале особе БиХ председавајући колегија директора Мујо Хаџиомеровић, а Комисију за нестала лица Владе Црне Горе председник Драган Ђукановић.

Састанку су присуствовали и представници Међународног комитета Црвеног крста и Међународне комисије за нестала лица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!