ИСКЉУЧЕНИ, А ОДЛУКУ ДИРЕКТОРА ЧЕКАЈУ НА НАСТАВИ: У Техничкој школи у Трстенику још без епилога

Љ. БЕГЕНИШИЋ

29. 11. 2022. у 06:15

ИАКО је Наставничко веће Техничке школе у Трстенику пре шест дана једногласно донело одлуку о искључењу из школе двојице ученика који су учествовали у инциденту у коме је наставници измакнута столица, директор још није донео коначну одлуку.

ИСКЉУЧЕНИ, А ОДЛУКУ ДИРЕКТОРА ЧЕКАЈУ НА НАСТАВИ: У Техничкој школи у Трстенику још без епилога

Foto:Facebook/Tehnicka skola Trstenik

Према прописима, директор је тај који води и окончава дисциплинско-васпитни поступак доношењем решења (у овом случају решења о искључењу), а рок за коначну одлуку је 30 дана од дана покретања поступка.

С обзиром на то да се инцидент десио 9. новембра, након чега је поступак и покренут, до крајњег рока за доношење коначне одлуке има још десетак дана.

У међувремену, двојица ученика која су по одлуци већа искључени, долазе у школу, а трећи се исписао.

У случају да буду дефинитивно искључени из школе, они по закону не могу до краја школске године да похађају наставу ни у једној школи, а наредне године уписују се поново у трећи разред - у исту или у неку другу образовну установу.

Психолози, међутим, тврде да ће одлука о искључењу код тих ученика изазвати још већи револт. Тај чин ће, кажу наши саговорници, заштитити другу децу и наставнике, али ће ове ђаке обележити за читав живот. Сматрају да је, уместо казне, њима била потребна психолошка помоћ, а помоћ је била потребна и породицама, јер очигледно је да ту нешто "не штима".

- Пре казне прескочен је важан корак, а то је породично саветовање у центру за социјални рад, та врста терапије била је неопходна. Одстрањивање детета из школе на годину дана неће му ништа добро донети и ништа позитивно из тога неће произаћи - упозорава психолог и псоихотерапеут мр Ана Влајковић.

- На овај начин оно се "гура" ван система у сиву зону, а дете које не може да контролише импулсе наћи ће начин да се опет "покаже".

Наша саговорница појашњава да насилиници понекад само желе да привуку пажњу.

- Драстичне казне имају сврху код одраслих, али код деце изазивају још већи револт - истиче она.

- Проблем је и то што ми као друштво лечимо последицу, а не узрок, а овде се не зна шта је узрок и да ли дете има неке проблеме у породици, како се васпитава... Овде морају да се укључе и центри за социјални рад и да деци и породицама пруже психолошку помоћ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (21)

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића