ДА ЗАШТИТИМО НАШУ ДЕЦУ: Научни скуп у Шапцу о ХПВ вакцини и значају превенције рака грлића материце

В. МИТРИЋ

28. 11. 2022. у 22:22

ЕДУКАЦИЈА и ширење свести о значају превенције рака грлића материце приоритет је државе.

ДА ЗАШТИТИМО НАШУ ДЕЦУ: Научни скуп у Шапцу о ХПВ вакцини и значају превенције рака грлића материце

фото:В.Митрић

На тај начин ћемо заштитити нашу најмлађу популацију, смањити смртност жена, пошто се у Европи налазимо на четвртом месту када је реч о морталитету. Морам да нагласим да је за 35 одсто повећан број оболелих од рака грла, усне дупље, ларинкса, а најчешће је узрочник управо ХП вирус - једна је од порука са великог научног скупа, који је организовао шабачки Зваодн за јавно здравље.

Саопштавајући ту поруку професор др Вицко Ференц, државни секретар у Министарству за здравље рекао је "да се ова вакцина у Аустралији примењује више до 15 година и да је смртност од карцинома грлића материце, испод један одсто“.

- Ми такве резултате очекујемо након десетогодишње примене - казо је професор Ференц. - Вакцина ће умањити средства која се издвајају за лечење ове тешке болести, а ми ћемо нашу децу заштитити за цео живот.

Кампања „Заједно против рака грлића материце – ХПВ НЕ“ спроводи се од тренутка када су у домове здравља стигле бесплатне деветовалентне вакцине за децу узраста од девет до 19 година.

-Држава је уложила огромна средства, на листи се налази више  од 80 нових медикамената, а издвојили смо око 53 милиона за 26 иновативних лекова. Новина је да се први пут на листи нашао лек који служи за првенцију болести, а то је управо вакцина против ХП вируса. Ово је прва препоручена вакцина о трошку државе. При набаци смо водили рачуна да, по препоруци Светске здравствене организације то буде најквалитетнија, деветовалентна вакцина. До сада је вакцинисано 12.630 деце, првом дозом 6.424 деце, од девет до 12 година, док је 6.206 деце примило све три дозе. Не треба правити никакве листе чекања, јер смо обезбедили вакцину за све - поручила је је професор др Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање.

Запослени у Институту за јавно здравље „др Милан Јовановић Батут“ организују константне едукације педијатара и медицинског особља у домовима здравља, као и надзор примене вакцина у медицинским установама.

-Током ове кампање организовали смо 14 семинара, едуковано је 560 радника у 18 округа, међу којима је и колубарско-мачвански округ. Едукативни семинари биће настављени у местима која нису препознала значај примене вакцине, како бисмо приближили деци и родитељима колико је важно заштитити се од полно преносивих болести - истакла је примаријус др Катарина Боричић из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Мачвански округ је на петом месту по броју оболелих од карцинома грлића материце и на деветом по инциденци смртности у Србији.

- Већина људи није свесна да су инфицирани, а да ли ће се вирус испољити зависи од начина живота, као и редовних прегледа и скрининга. Гинеколози у сарадњи са педијатрима од 2019. године раде на едукацији и превенцији рака грлића материце - нагласио је др Бранко Мишић, гинеколог у Дому здравља Шабац.

Директор Завода за јавно здравље у Шапцу, мр. др Бранко Вујковић, истакао је „да се њихова установа више од сто година успешно бори против заразе“.

- Вакцина против ХП вируса сада је доступна дечацима и девојчицама. Процењује се да ће вакцина спасити око 2,5 милиона људи. Наш посао је да уз помоћ педијатара родитељима предочимо све бенефите вакцине како бисмо у будућности имали здраву популацију.“

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура