ЗАШТИТА ЋУПРИЈЕ ДУГ "ЋИРИ" И – БЕЛОМ: Покренута иницијатива да се спасe стари железнички мост преко Колубаре у Ћелијама (ФОТО)

Б. Пузовић

28. 11. 2022. у 10:33

УДРУЖЕЊЕ за очување традиција железнице "Лајковачка пруга" апеловало је на надлежне државне и локалне институције да од пропадања сачувају стари, гвоздени мост преко реке Колубаре.

ЗАШТИТА ЋУПРИЈЕ ДУГ ЋИРИ И – БЕЛОМ: Покренута иницијатива да се спасe стари железнички мост преко Колубаре у Ћелијама (ФОТО)

Фото Б. Пузовић

Јер, прелазом у оближњем селу Ћелије је, до укидања, саобраћала узана, такозвана ћирина пруга.

Осим бурне историје, јер је три пута грађен и двапут рушен, мост је имао и важну улогу у животу једног од најзначајнијих савремених српских књижевника, Радована Белог Марковића, рођеног управо у Ћелијама.

А, поменути мост је подигнут 1910, на траси узане пруге која је спајала Лајковац и Аранђеловац. Током Великог рата, срушила га је српска војска - да би спречила надирање Аустроугара, који су га потом поново "подигли". Други пут, улоге су биле обрнуте: срушили су га Аустроугари, при повлачењу, а 1919. га је обновила Србија...

Фото В. Данилов

Радован Бели Марковић у парњачи

Првобитно је служио за железнички, потом и за друмски саобраћај. Укидањем узане пруге, крајем шесте деценије прошлог века, остао је без колосека и попатосан је дрвеним гредама. Низводно је, 1989, саграђен нови, савремени бетонски мост на Колубари, на траси Ибарска магистрала - Ваљево, па је "ћирина" ћуприја пала у заборав.

- Стари мост у Ћелијама, достојанствено подноси скрајнутост, осуђен на тужно бивање без сврхе, подсећајући по којег путника намерника на вечну истину да све пролази, да са Колубаром, која под њим лагано протиче, одлази и његов такозвани живот - каже Дарен Миливојевић, један од најближих сарадника и пријатељ књижевника Радована Белог Марковића. - Гвоздени мост је три пута изнова грађен, да би премостио Колубару на месту где је она то одувек дозвољавала, па отуда и име локалитета Бели брод. Да ли ће Лајковчани и Ћелијанци препустити забораву богато историјско наслеђе, или ће се остварити замисао Белог Марковића, да се стари мост у Ћелијама прогласи за културно добро, односно споменик културе, показаће време.

А, прошлог јула, стари мост у Ћелијама био је у жижи јавности јер је управо на њему, уз бројну публику, приређена промоција нове, испоставиће се и последње књиге легендарног завичајног ствараоца "Стојна ветрењача". У јануару ове године, Бели Марковић је преминуо, па почива на гробљу у Лајковцу у ком је живео и стварао...

- Када се локомотива нађе на мосту, машиновoђа пусти пару и све нестане у једном великом облаку, а онда та гарава лепотица, као Венера, израња из морске пене, а воз полако иде у пристаниште, у Лајковац - овако "ћиру" који прелази мост на Колубари у Белом броду, како се Ћелије "водило" у железничком реду вожње, памти један од посетилаца интернет-форума љубитеља железница...

Боривоје Грујичић, председник удружења за очување традиције железнице "Лајковачка пруга" сведочи да су на мосту непрекидно дежурали железничари у униформама, који су сваки воз дочекивали и испраћали као највреднији државни симбол, што је и био. Данас, стари гвоздени мост у Ћелијама нагризају рђа и немар, а они дрвени прагови су пропали, па чаме пуни опасних рупа за које нико не мари!

ВЕЗА ШУМАДИЈЕ И ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ

- МОСТ у Ћелијама је, преко реке Колубаре, спајао западну Србију и Шумадију - каже Боривоје Грујичић. - Средином шесте деценије прошлог века, железничари су организовали добровољне радне акције, да дно Колубаре очисте од остатака металних делова моста заосталих од минирања у Првом светском рату. Извађено су продали отпаду, а новац је поклоњен Фудбалском клубу Железничар из Лајковца... Пре извесног времена смо предлагали да се од железничарске варошице до Ћелија, па и даље, уреди бициклистичка стаза, те да стари мост буде једна од значајних туристичких атракција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну