ГИНУЛИ СУ, А О ЊИМА СЕ ЋУТАЛО: Страдали су на Космету и у ратовима 90-их, а данас им у Крушевцу подижу споменике (ФОТО)

С.Бабовић

28. 11. 2022. у 21:37

ГОДИШЊИЦЕ страдања бораца 90-их година дуго су пролазиле у тишини.

ГИНУЛИ СУ, А О ЊИМА СЕ ЋУТАЛО: Страдали су на Космету и у ратовима 90-их, а данас им у Крушевцу подижу споменике (ФОТО)

Foto: S.Babović

Спомен-плоче погинулима откриване су пре свега у родним селима и деловима града, одакле су долазили војници или припадници полиције, који су животе остављали на ратиштима. Последњих година, међутим, о тим борцима у Крушевцу се више говори.

Међу првим већим споменицима - Споменик палим борцима из ратова 1991-1999, освануо је на Дан ослобођења града 14. октобра 2018. године. На постаменту са исписаних 69 имена настрадалих, постављене су две фигуре припадника војске и полиције. Међу њима је и име Александра Башића, који је погинуо на Космету.

- Наше изгубљене синове не може ништа да врати, али ово је знак да их се савременици сећају - рекла је за “Новости” на откривању споменика, Милена Башић, мајка погинулог резервисте.

Две године касније, на Слободиште је пристигао репариран тенк Т-55, коришћен у борбама у реону карауле Кошаре. Други тенк, стациониран је у касарни “Цар Лазар”. Команда за развој Расинске бригаде, формиране 2011, наставила је и на тај начин традицију 125. моторизоване бригаде, која се борила против ОВК терориста.

 -Та два тенка су извела до тада незабележен маневар: успели су да се попну на надморску висину која премашује 1.000 метара и одатле су дејствовали - предочио је за "Новости" историчар Горан Васић.

У бившој касарни “Расина”, Споменик браниоцима отаџбине 1998. и 1999. године, подигнут давног септембра,1999. године, проширен је крајем 2020. године. Квадратна камена стена са елементима крста на врху, водоскоком, каменим стубом и четири положене мермерне плоче са именима 142 погинула војника: 125. моторизоване бригаде, 58. лаке пешадијске бригаде, 53. граничног батаљона и 7. пешадијске бригаде, данас је окружена дрворедом у кругу касарне. Поред сваког дрвета је плочица са исписаним именом борца палог на Кошарама.

Последњи у низу бораца који је добио обележје у Крушевцу, је полицијски потпуковник Вељко Раденовић (1955-2012), предводник ослободилачке битке за Ораховац 1998. године. Споменик је откривен 24. марта, на дан обележавања почетка НАТО бомбардовања, док је раније, на Сретење, мали Илија Раденовић, примио орден посхумно додељен деди. 

- Прошло је доста времена, десет година од његове смрти, а опет, сетили су се нашег Вељка - испричала је за “Новости” удовица Славица Раденовић.

Припадници 125. моторизоване бригаде, која се сматрала једном од најхрабријих јединица у дугој историји ратовања, расформирана је 2008. године. У касарни “Расина”, где је споменик и у касарни “Цар Лазар” у чијем кругу је спомен соба посвећена припадницима 125.-е, сваког септембра оживи сећање на настрадале. Ту се чува Орден народног хероја, који је добила цела бригада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (1)

ШОУ У СЕОСКОМ ФУДБАЛУ: Исписница из клуба којој се смеје Србија - видите шта пише