ОГРОМАН ПОСАО ЗА ОЧУВАЊЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ: Министарка Вујовић посетила фабрику за рециклажу отпадних гума „Еко рисајклинг“

Novosti online

27. 11. 2022. у 12:30

МИНИСТАРКА заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас производне погоне фабрике за рециклажу отпадних гума „Eко рисајклинг“ у Сиригу, која годишње преради више од 22.000 тона гуменог отпада.

ОГРОМАН ПОСАО ЗА ОЧУВАЊЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ: Министарка Вујовић посетила фабрику за рециклажу отпадних гума „Еко рисајклинг“

Foto: Ministarstvo

Вујовић је истакла да компанија „Еко рисајклинг“, као и остале у Србији које се баве овом делатношћу, чине огроман посао за очување животне средине и додала да ће држава наставити да подстиче рециклажну индустрију.

- Прерадом отпадне гуме добија се нова употребна вредност, што је у складу са приницима циркуларне економије којој тежимо и Зеленом агендом, чије циљеве желимо да испунимо. Производ који се добије рециклажом гума користи се за израду подлога за спортске терене и дечја игралишта, лежеће полицајце, паркинг стубове, а велики потенцијал је и за његово коришћење у асфалтним мешавинама за изградњу путева – рекла је Вујовић.

Foto: Ministarstvo

Министарка је навела да је изузетно важно адекватно управљање отпадним гумама, с обзиром да су лако запаљиве ако се одлажу на несанитарним депонијима, а чак и ако до тога не дође јако дуго могу да опстану у природи.

-У претходном периоду унапредили смо систем исплате подстицајних средства за рециклере која се сада врши квартално, а не једном годишње за отпад третиран у претходној години, како је то било раније. Наставићемо да подстичемо ову грану привреде и сарадњу са рециклерима, како бисмо заједно унапређивали систем управљања отпадом у нашој земљи јер то је један од приоритета Владе Републике Србије и министарства које водим – рекла је Вујовић.

Foto: Ministarstvo

Директор продаје у фирми „Еко рисајклинг“ Ненад Ратковић навео је да фабрика у Сиригу располаже капацитетом прераде од 36.000 тона гуме годишње.

-Претходних година смо прикупљали и прерађивали између 20 и 22 хиљаде тона годишње, а сада са новим приступом Министарства заштите животне средине у исплати подстицајних средстава у могућности смо да унапредимо пословање. Ове године имаћемо више од 24.000 тона прерађене отпадне гуме. У фабрици користимо најприхватљивију технологију која се користи свуда у свету и у Европској унији. У питању је механичка прерада сечењем и резањем у више фаза на амбијенталној температури, тако да је комплетна технолошка обрада без било каквих негативних утицаја на животну средину – рекао је Ратковић.

Foto: Ministarstvo

Ратковић је додао да се у процесу прераде гуме користи једино електрична енергија, као и да је у току нова инвестиција компаније у соларну електрану која ће омогућити део енергије из обновљивих извора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УЗ ПОДРШКУ МОЗЗАРТА ДО НОВИХ ЗЛАТНИХ ОДЛИЧЈА: Теквондиста Никола Киш својим успехом осваја спортски сцену