ЗЕЈТИН, И ХРАНА И ЛЕК: На егејској рути маслина у Турској, где ове године очекују рекордан род од 400.000 тона (ФОТО)

Ј. Субин

28. 11. 2022. у 10:11

ТУРСКА је четврта по величини нација у свету по производњи маслиновог уља. Грубе процене су да би укупна призводња стоних маслина могла да буде више од 740.000 тона, што је повећање од 45 одсто у односу на прошлогодишњу сезону.

ЗЕЈТИН, И ХРАНА И ЛЕК: На егејској рути маслина у Турској, где ове године очекују рекордан род од 400.000 тона (ФОТО)

Фото Ј. Субин

Скупљање маслина у пуном су јеку, нарочито у турском Егеју, око Измира, Алчатија, Урле, Кушадасија и Бодрума. Ове године, како су нам рекли домаћини, очекују производњу маслиновог уља од око 400.000 тона, што би могле да буду рекордне количине.

Турска, велика и пољопривредна земља, иако надалеко позната по јужном воћу и текстилу, и те како се издваја у свету по производњи маслина и маслиновог уља. За врхунски квалитет, како причају сами произвођачи, кажу да је задужена вишевековна традиција бављења овим занатом.

Одмора много нема. Мештани села Казилки с поносом су "Новостима" показали дрво маслине старо 3.200 година. Због старости, ово дрво називају "Ата Агац" што значи Дрво предака. Оно и данас рађа маслине и од њих праве врхунско уље. Кажу, да су стручњачци долазили и са посебним сондама улазили под земљу до корена, како би утврдили када је дрво угледало светлост дана.

Непрегледни редови дрвећа маслина, неке од њих имају и више од сто година, рађају, говоре нам становници околних места - "божији лек".

Атељеи маслиновог уља у древном јонском граду Клазоменаи сведоче о почетку производње квалитетног маслиновог уља у Урли - традиције која траје до данас. Ово место, испричали су нам, доказује да је технологија која се користи сада у свету, први пут развијена на овим просторима пре 2.600 година. Иначе, у Турској, према грубим проценама, више од 500.000 породица се бави маслинама.

На југу Турске, у Ајдину, налази се срце маслињака и око 25 милиона стабала. Ту је и Музеј историје маслина и маслиновог уља Олеатријум у Кушадасију.

Измирска етапа Руте маслина пролази кроз неколико врло шармантних градова као што су Урла, Чешме, Сеферихисар, Гузелбахче, Мендрес и Селчук. У Анадолији су маслине познате око шест хиљада година. Најстарија радионица маслиновог уља на свету откривена је у древном Клазоменаију у Урли.

Урла је такође позната по својим џамијама, купатилима и караван-сарајима који датирају из отоманског периода. Један од најчуднијих градова у Турској, Алачати, који је постао једно од најпопуларнијих летовалишта у Турској захваљујући својим нетакнутим плажама и турском егејском шарму.

ЗИМСКА ИДИЛА УСРЕД ЕФЕСА

ПОЧЕТАК зиме идеално је време и да се посети чувени антички град Ефес, али и Аполонов храм. Туриста у овом периоду нема много. Иначе, Ефес годишње посети више од два милиона људи.

Овде се налази и један од највећих амфитеатара на отвореном у Турској. За време Грка служило је за драмске представе, Римљани су у њему одржавали гладијаторске борбе, а данас се током лета одржавају бројни концерти и културно-уметничке манифестације. Овде су наступали Стинг, Мадона, Павароти, Елтон Џон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну