АЈФЕЛ КОНСТРУИСАО ВЕТРЕЊАЧУ У ШУШАРИ: Да ли сте знали - Село код Вршца имало водовод пре Париза (ФОТО)

Ј. Ј. БАЉАК

26. 11. 2022. у 22:12

КОНСТРУКТОР чувеног Ајфеловог торња у Паризу, Гистав Ајфел, заслужан је за то што је једно мало село у јужном Банату добило водовод много пре француске престонице.

АЈФЕЛ КОНСТРУИСАО ВЕТРЕЊАЧУ У ШУШАРИ: Да ли сте знали - Село код Вршца имало водовод пре Париза (ФОТО)

Фото: Ј.Ј.Баљак

Реч је о Шушари, селу у околини Вршца, за чије потребе је Ајфел, тачније његов биро, конструисао ветрењачу, чија је основна функција била да покреће новоизграђени систем за водоснабдевање. У његовом бироу чак су израђени и поједини делови те челичне конструкције, високе 30 метара, која својим решеткастим изгледом помало и подсећа на чувени симбол Француске.

Потреба да се у Шушари, чији су се мештани бавили искључиво виноградарством, на овај начин реши питање снабдевања пијаћом водом настала је због чињенице да је село позиционирано на рубу Делиблатске пешчаре, где се водоносни словеји налазе дубоко испод земље. Зато су испрва имали само један бунар.

Нови бунар избушен је 1900. године, када им је аустроугарска царевина донирала новац да направе водовод. Ветрењачу су наручили код произвођача из Дрездена, који је и ангажовао Ајфелов биро за тај посао.

Било је потребно више од две године да се њена конструкција направи и допреми до Шушаре. Званично је пуштена у рад 1903, чак 26 година пре него што је, како се у неким списима може прочитати, Париз добио свој водовод.

Био је то историјски тренутак, јер је енергија ветра упрегнута за покретање клипних пумпи, које су са дубине од 203 метра „вукле“ здраву пијаћу воду и гурале је у водоводне цеви, које се и данас користе.

Тај систем функционисао је до 1962. године, а тачно пола века касније тадашња општина Вршац уложила је велики новац да је ревитализује. Године 2012. направљене су нове елисе пречника пет метара, које су се, међутим, вртеле само неколико година.

Данас је то споменик сломљених крила, који чека нову ревитализацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (1)

ПРЕКРЕТНИЦА - ОВАКО ВИШЕ НЕ МОЖЕМО Јелена о најтежим тренуцима у вези са Новаком