МОБИЛНЕ ОСТАВЉАЈУ НА КАТЕДРИ: Професорка из Врања увела необичну забрану - „Ученици се не буне, чак су и захвални“

Ј. С.

24. 11. 2022. у 17:25

ПРОФЕСОРКА српског језика у Техничкој школи у Врању, Бранка Марковић, већ четири година не дозвољава ученицима да користе мобилне телефоне на часу.

МОБИЛНЕ ОСТАВЉАЈУ НА КАТЕДРИ: Професорка из Врања увела необичну забрану - „Ученици се не буне, чак су и захвални“

Foto. privatna arhiva

Сматра да је то паметна одлука, а подржавају је и ученици. Друге колеге нису прихватиле њену идеју, али она има важну поруку ученицима, колегама и родитељима.

Тим поводом она се огласила на Фејсбуку. Њена објава добила је бројне похвале и подршку. У посту је, између осталог, написала:

"Ми, просветни радници - морамо да будемо педагози најпре, да умемо са ђацима, да проникнемо у њихов ум и биће. Како знамо и умемо. Није свако створен ни за наставника. А неко не уме да буде ђак, родитељ.  Али.... ако волимо свој посао, разумемо његов значај и ако знамо да је неопходно међусобно поштовање - успех неће изостати. Родитељи - морају бити "дупли" педагози и да крајње одговорно схвате школовање, понашање и не(васпитање) своје деце. Школска управа, Министарство, разредне старешине, сви запослени у школи - да широм отворе очи.

Ђаци су постали превише опуштени. После короне, онлајн-наставе која је од њих додатно направила лењивце и неодговорне младе људе,  ту су изласци, опијања, спавање до поднева, родитељи који превише верују својој деци, допуштају им све и свашта, не контролишу њихове активности и не интересују се у школи. Има и таквих који дођу и почну да се свађају са професорима, не знајући да тако не чине добро свом детету. С друге стране, има и професора који се са ђацима понашају као са другарима, неки им дозволе употребу мобилних телефона на часовима (говорим уопштено, не о школи у којој радим) а и сами користе мобилне телефоне на часовима , за приватне потребе.

Е, па - не  може тако. Код мене се зна ред и шта је шта а ко је ко, и јесам строга, не поричем. Али, и остали колеге и колегинице моје школе - заиста су такви и труде се да се не десе инциденти и глупости. Јер...на ђацима је да покушају, па сад - ко им дозволи, за њих супер. Оно што је најважније је - пажња ђака. И како је одржати и задржати на часу. Како их усмерити ка нечему позитивном. Добром. Корисном. Похвалити их за ситницу. Охрабрити их. Али им и одмах, отворено и реално рећи кад греше и кад сте љути због њиховог лошег поступка. Не можете ђацима допустити страховладу! Не смете показати да сте несналажљиви, збуњени и крхки. Искористиће то.

Онда на сцену ступају и родитељ и професор! Најпре - што даље од мобилних телефона (ето, ја имам ову фиоку и супер ми је, и мени и њима јер се одморе од интернета). Усредсреде се на час и то је то, нема телефона! Тачка. Мора да издрже и слушају градиво. Онда неће бити ни снимања, ни глупирања, ни недисциплине."

На наше питање како ученици реагују, она каже да су јој и захвални.

- Баш данас ми једно дете рече," професорка и ми се одморисмо од телефона". Пре почетка часа, оде редар код домара на улазу у школу тамо стоји фиока коју сам осмислила, унесе је у учионицу, поређају телефоне и то сви, без речи. Кад се чује школско звоно узму телефоне и задовољни сви  – каже Бранка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ШПАНЦИ У ЧУДУ: Рафаел Надал понижен као никад до сада

ШПАНЦИ У ЧУДУ: Рафаел Надал понижен као никад до сада

Новак Ђоковић доказао је свима више пута да је најбољи тенисер свих времена. Док појединци покушавају све то да умање и да убаце и Роџера Федерера у ту трку, српски ас наставља да доминира. Сада је један податак показао колико је он испред свих, а то се никако неће допасти Рафаелу Надалу и Карлосу Алкаразу.

04. 10. 2023. у 08:51

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

МИХИНА МАЈКА У ЦРНИНИ: Слике из породичног дома славног фудбалера у Новом Саду сламају срце (ФОТО)